Abstrakt
W artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 36 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Proceedings of ECOpole
nr 3,
strony 273 - 279,
ISSN: 1898-617X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Wardencki W., Chmiel T., Dymerski T., Biernacka P.: Instrumental techniques used for assessment of food quality// Proceedings of ECOpole. -Vol. 3., nr. No. 2 (2009), s.273-279
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 116 razy