Interactions of fish gelatin and chitosan in uncrosslinked and crosslinked with EDC films: FT-IR study - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Interactions of fish gelatin and chitosan in uncrosslinked and crosslinked with EDC films: FT-IR study

Abstrakt

Films based on fish gelatin, chitosan and blend of fish gelatin and chitosan before and after cross-linking with EDC have been characterized by FT-IR spectroscopy. The FT-IR spectrum of fish gelatin film showed the characteristic amide I, amide II and amide III bands, and the FT-IR spectrum of chitosan film confirmed that the polymer was only a partially deacetylated product, and included CH3-C=O and NH2 groups, the latter both in their free –NH2 and protonated –NH3+ form. Analysis of FT-IR spectra of twocomponent, fish gelatin–chitosan film revealed the formation not only of hydrogen bonds within and between chains of polymers, but also of electrostatic interactions between –COO- of gelatin and –NH3+ of chitosan. Modification with EDC provided cross-linking of composites of the film. New iso-peptide bonds formed between activated carboxylic acid groups of glutamic or aspartic acid residue of gelatin and amine groups of gelatin or/and chitosan.

Cytowania

  • 7 1

    CrossRef

  • 7 2

    Web of Science

  • 7 5

    Scopus

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
SPECTROCHIMICA ACTA PART A-MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY nr 117, strony 707 - 712,
ISSN: 1386-1425
Język:
angielski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H., Sztuka K., Wolska J., Wojtasz-Pająk A., Kołodziejska I.: Interactions of fish gelatin and chitosan in uncrosslinked and crosslinked with EDC films: FT-IR study// SPECTROCHIMICA ACTA PART A-MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY. -Vol. 117, (2014), s.707-712
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.saa.2013.09.044
Bibliografia: test
  1. R.N. Tharanathan, Trends Food Sci. Technol. 14 (2003) 71-78. otwiera się w nowej karcie
  2. J.J. Kester, O.R. Fennema, Food Technol. 41 (12) (1986) 47-59. otwiera się w nowej karcie
  3. J.M. Krochta, C. De Mulder-Johnston, Food Technol. 51 (2) (1997) 61-74. otwiera się w nowej karcie
  4. Z. Chen, X. Mo, C. He, H. Wang, Carbohydr. Polym. 72 (2008) 410-418. otwiera się w nowej karcie
  5. J.S. Mao, H.F. Liu, Y.J. Yin, K.D. Yao, Biomaterials 24 (2003) 1621-1629. otwiera się w nowej karcie
  6. M. Rafat, F. Li, P. Fagerholm, N.S. Lagali, M.A. Watsky, R. Munger, T. Matsuura, M. Griffith, Biomaterials 29 (2008) 3960-3972. otwiera się w nowej karcie
  7. Y.J. Yin, K.D. Yao, G.X. Cheng, J.B. Ma, Polym. Int. 48 (1999) 429-433. otwiera się w nowej karcie
  8. R.A. de Carvalho, C.R.F. Grosso, Food Hydrocoll. 18 (2004) 717-726. otwiera się w nowej karcie
  9. C.M.Z. Cristiano, S.J. Fayad, L.C. Porto, V. J. Braz. Chem. Soc. 21 (2010) 340-348. otwiera się w nowej karcie
  10. B. Piotrowska, K. Sztuka, I. Kołodziejska, E. Dobrosielska, Food Hydrocoll. 22 (2008) 1362-1371. otwiera się w nowej karcie
  11. I. Kołodziejska, B. Piotrowska, Food Chem. 103 (2007) 295-300. otwiera się w nowej karcie
  12. I. Kołodziejska, B. Piotrowska, M. Bulge, R. Tylingo, Carbohydr. Polym. 65 (2006) 404-409. otwiera się w nowej karcie
  13. A. Sionkowska, M. Wisniewski, J. Skopinska, C.J. Kennedy, T.J. Wess, Biomaterials 25 (2004) 795-801. otwiera się w nowej karcie
  14. M.N. Taravel, A. Domard, Biomaterials 16 (1995) 865-871. otwiera się w nowej karcie
  15. A.J. Kuijpers, G.H.M. Engbers, J. Krijgsveld, S.A.J. Zaat, J. Dankert, J. Feijen, J. Biomater. Sci. Polym. Ed. 11 (2000) 225-243. otwiera się w nowej karcie
  16. S. Yunoki, N. Nagai, T. Suzuki, M. Munekata, J. Biosci. Bioeng. 98 (2004) 40-47. otwiera się w nowej karcie
  17. K. Sztuka, I. Kołodziejska, Eur. Food Res. Technol. 226 (2008) 1127-1133. otwiera się w nowej karcie
  18. M. Ibrahim, A.A. Mahmoud, O. Osman, M.A. El-Aal, M. Eid, Spectrochim. Acta A 81 (2011) 724-729. otwiera się w nowej karcie
  19. J.H. Muyonga, C.G.B. Cole, K.G. Duodu, Food Chem. 86 (2004) 325-332. otwiera się w nowej karcie
  20. M. Ahmad, S. Benjakul, Food Hydrocoll. 25 (2011) 381-388. otwiera się w nowej karcie
  21. Y. Garcia, R. Collighan, M. Griffin, A. Pandit, J. Mater. Sci. Mater. Med. 18 (2007) 1991-2001. otwiera się w nowej karcie
  22. M.A. Ibrahim, A. El-Din, A. Gawad, J. Comput. Theor. Nanosci. 9 (2012) 1120- 1124. otwiera się w nowej karcie
  23. M. Kasaai, Carbohydr. Polym. 71 (2008) 497-509. otwiera się w nowej karcie
  24. Z. Osman, A.K. Arof, Electrochim. Acta 48 (2003) 993-999. otwiera się w nowej karcie
  25. M. Ibrahim, A.A. Mahmoud, O. Osman, A. Refaat, E. El-Sayed, Spectrochim. Acta A 77 (2010) 802-806. otwiera się w nowej karcie
  26. X.H. Wang, D.P. Li, W.J. Wang, Q.L. Feng, F.Z. Cui, Y.X. Xu, X.H. Song, M. van der Werf, Biomaterials 24 (2003) 3213-3220. otwiera się w nowej karcie
  27. S. Kim, M.E. Nimni, Z. Yang, B. Han, J. Biomed. Mater. Res. Part B: Appl. Biomater. 75 (2005) 442-450. otwiera się w nowej karcie
  28. M.C. Gómez-Guillén, B. Giménez, M.E. López-Caballero, M.P. Montero, Food Hydrocoll. 25 (2011) 1813-1827. otwiera się w nowej karcie
  29. I. Kołodziejska, K. Kaczorowski, B. Piotrowska, M. Sadowska, Food Chem. 86 (2004) 203-209. otwiera się w nowej karcie
  30. I. Kołodziejska, A. Wojtasz-Pają k, G. Ogonowska, Z.E. Sikorski, Bull. Sea Fish. Inst. 2 (150) (2000) 15-24.
  31. J. Kumirska, M. Czerwicka, Z. Kaczyń ski, A. Bychowska, K. Brzozowski, J. Timing, P. Stepnowski, Mar. Drugs 8 (2010) 1567-1636. otwiera się w nowej karcie
  32. G.C. Ritthidej, T. Phaechamud, T. Koizumi, Int. J. Pharm. 232 (2002) 11-22. otwiera się w nowej karcie
  33. G.G.D. Silva, P.J.A. Sobral, R.A. Carvalho, P.V.A. Bergo, O. Mendieta-Taboada, A.M.Q.B. Habitante, J. Polym. Environ. 16 (2008) 276-285. otwiera się w nowej karcie
  34. I. Yakimets, S.S. Paes, N. Wellner, A.C. Smith, R.H. Wilson, J. Mitchell, Biomacromolecules 8 (2007) 1710-1722. otwiera się w nowej karcie
  35. N.A. Nevskaya, Yu. Chirgadze, N. Yu, Biopolymers 15 (1976) 637-648. otwiera się w nowej karcie
  36. M. Gudmundsson, J. Food Sci. 67 (2002) 2171-2176. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 44 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi