Abstrakt
Zapobieganie nielegalnej dystrybucji wyrobów tytoniowych w Polsce stanowi poważny problem. Wyroby tytoniowe przemycane do Polski mogą charakteryzować się niższą jakością, wynikającą z wykorzystania surowców gorszego gatunku. Jednym z rozwiązań zmniejszających skalę tego problemu mogą być działania ograniczające przemyt przez granice państwa. Autorzy pracy uważają, że wykorzystanie elektronicznych nosów do rutynowych kontroli przewożonych towarów na przejściach granicznych może posłużyć do wyżej wymienionego celu . Podczas produkcji papierosów dodawane są substancje chemiczne, których obecność może wpływać na zmianę właściwości wyrobu. Są to zazwyczaj związki chemiczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Występowanie w wyrobach tytoniowych dodatków może być przyczyną charakterystycznego aromatu papierosów. Aromat ten jest różny w zależności od pochodzenia papierosów. Zastosowanie elektronicznych nosów do klasyfikacji papierosów umożliwia dokonanie oceny autentyczności produktu, czyli odróżnienie papierosów przemyconych od papierosów pochodzących z legalnej dystrybucji.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 60 - 63,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Majchrzak T., Żaczek S., Dymerski T., Namieśnik J.: Klasyfikacja wyrobów tytoniowych z wykorzystaniem elektronicznych nosów// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 1 (2017), s.60-63
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 320 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 autorów