Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka

Abstrakt

Przedmiotem publikacji jest omówienie znaczenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w żywieniu człowieka, roli kwasu stearidonowego C18:4 n-3 (SDA) w łańcuchu metabolicznym i przedstawienie źródeł olejów roślinnych zawierających SDA. Na celowość stosowania roślinnych źródeł SDA w żywieniu człowieka wskazuje ogólny deficyt długołańcuchowych WNKT n-3 w typowej diecie europejskiej, związany głównie z małą popularnością produktów spożywczych pochodzenia morskiego, szybka konwersja w organizmie SDA do kwasu eikozapentaenowego C20:5 n-3 (EPA) niezależnie od zaburzeń delta-6 desaturazy oraz duże znaczenie fizjologiczne i terapeutyczne EPA.

Cytuj jako

Autor (1)

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Dzik J.: Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka// . -., (2005),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 22 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi