Leki kokcydiostatyczne - właściwości, zastosowanie i oznaczanie - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Leki kokcydiostatyczne - właściwości, zastosowanie i oznaczanie

Abstrakt

W żywieniu zwierząt, obok podstawowych składników pokarmowych, witamin i składników mineralnyh stosuje się różnego rodzaju substancje określane mianem dodatków paszowych. Za dodatki paszowe uważa się substancje dodawane do pasz w celu poprawienia ich jakości lub też osiągnięcia określonych właściwości, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji, trwałości oraz ze względów technologicznych, żywieniowo - fizjologicznych lub dietetycznych. Jednym z dodatków paszowych są kokcydiostatyki. Są to leki stosowane w profilaktyce jak i leczeniu kokcydiozy, jednej z najgroźniejszych chorób inwazyjnych, wywołanej przez pasożyty należące do gatunku Eimeria. Choroba atakuje przede wszystkim drób ale również króliki, szynszyle, bydło, owce i świnie. W artykule zamieszczono obszerną charakterystykę leków kokcydiostatycznych a także możliwości ich identyfikacji i oznaczania ilościowego w paszach, z wykorzystaniem dostepnych technik analitycznych.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Wilga J., Kot-Wasik A., Namieśnik J.: Leki kokcydiostatyczne - właściwości, zastosowanie i oznaczanie// . -., (2005),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 88 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi