Abstrakt
W przemyśle spożywczym często stosujemy materiały sypkie (ziarna zbóż, produkty ich przemiału, cukier, dodatki smakowe, granulaty itp.). Prowadzonym operacjom stale towarzyszy segregacja utrudniając właściwe przetwarzanie. Poznanie mechanizmów segregacji staje się koniecznością. Omówiono istotę segregacji i podstawowe jej mechanizmy. Wiedza ta jest niezbędna do świadomego wpływania na zachowanie się zróżnicowanego materiału sypkiego.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego
nr T. 20/36,
strony 89 - 93,
ISSN: 0867-793X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Kosmowski M.: Mechanizmy segregacji materiałów ziarnistych// Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. -Vol. T. 20/36., nr. nr 1 (2010), s.89-93
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 110 razy