Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges

Abstrakt

W związku z koniecznością oznaczania szeregu zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i biologicznych, doszło do rozwoju licznych technik i metod analitycznych. Pomimo tych osiągnięć przed analityką nadal stoją liczne wyzwania. Jednym z nich jest oznaczanie pozostałości pestycydów i PCB w próbkach żywności. Najbardziej zaawansowane metody analityczne składają się z wielu etapów, co przekłada się, przede wszystkim, na duże nakłady czasowe. Duże wyzwanie stanowi określenie stężenia zanieczyszczeń łatwo rozpuszczalnych w złożonych matrycach, szczególnie przy dużym udziale substancji przeszkadzających. Co więcej, związki będące przedmiotem badań występują w śladowych ilościach. Dlatego podstawowym etapem w analizie żywności pod kątem zawartości pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest przygotowanie próbki, polegające, przede wszystkim, na wzbogaceniu analitów, a także na usunięciu substancji przeszkadzających.

Cytowania

  • 1 6

    CrossRef

  • 1 4

    Web of Science

  • 1 6

    Scopus

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION nr 4848, strony 888 - 904,
ISSN: 1040-8398
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Beyer A., Biziuk M.: Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges// CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. -Vol. 4848., nr. iss. 10 (2008), s.888-904
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10408390701761878

wyświetlono 7 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi