Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.

Abstrakt

Analiza sensoryczna jest stosowana w wielu dziedzinach życia codziennego. Jest ona najczęściej wykorzystywana do przeprowadzania oceny sensorycznej żywności oraz do oceny właściwości zapachów obecnych w środowisku. Metody analizy sensorycznej można z powodzeniem zastosować w przemyśle: spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym, weterynaryjnym oraz perfumeryjnym. W pracy omówiono możliwości zastosowania metod analizy sensorycznej do badań jakości powietrza. Wykorzystanie tych metod umożliwia identyfikację punktowych źródeł emisji odorów na terenie składowisk odpadów komunalnych, oczyszczalni ścieków oraz zakładów przemysłowych i ferm hodowlanych. Przedstawiono również możliwość zastosowania metod analizy sensorycznej do oznaczania substancji zapachowych wywołujących nieprzyjemne wrażenia w pobliżu źródeł emisji odorów.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 48 - 53,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Lewkowska P., Dymerski T., Namieśnik J.: Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.// Analityka : Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2016), s.48-53
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 209 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi