Abstrakt
We show for the first time that a phenomenological, augmented volume-based thermodynamics (aVBT) model is capable to predict the critical micelle concentrations of ionic surfactants, including ionic liquids, with added salts. The model also adjusts for the type of salt added by including its molecular volume, which might form a connection to the Hofmeister effect. The other physico-chemically relevant quantities included in the model include surface area and solvation enthalpies.
Cytowania
-
2 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 9
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
nr 412,
strony 13 - 16,
ISSN: 0021-9797 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Preiss U., Eiden ., Łuczak J., Jungnickel C.: Modeling the Influence of Salts on the Critical Micelle Concentration of Ionic Surfactants// JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -Vol. 412, (2013), s.13-16
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.jcis.2013.09.003
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 136 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Thermodynamic interpretation and prediction of CO2 solubility in imidazolium ionic liquids based on regular solution theory
- B. Dębski,
- A. Hänel,
- R. Aranowski
- + 4 autorów
2019