Możliwości zastosowań, potencjalne źródła oraz ewolucja technologiczna sposobu otrzymywania trehalozy ze szczególnym uwzględnieniem enzymu syntazy trehalozy [EC 5.4.99.16] - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Możliwości zastosowań, potencjalne źródła oraz ewolucja technologiczna sposobu otrzymywania trehalozy ze szczególnym uwzględnieniem enzymu syntazy trehalozy [EC 5.4.99.16]

Abstrakt

Jedna z wiodących gałęzi współczesnej biotechnologii opiera się na produkcji białek – przede wszystkim enzymów. Są one powszechnie wykorzystywane: od przemysłu chemicznego poprzez przemysł spożywczy aż po medycynę i życie codzienne (czy ktoś wyobraża sobie w dzisiejszych czasach proszek do prania „bez enzymu”). Przed rozwojem nowoczesnych metod biologii molekularnej i inżynierii genetycznej pozyskiwano interesujące substancje z tkanek organizmów żywych. Ze względu na ciągle rosnące zapotrzebowanie, ta droga izolacji/produkcji okazała się niewystarczająca. Zastosowanie technik opartych o modyfikacje DNA umożliwiło masową produkcję prowadzoną w specjalnych systemach ekspresyjnych. Autor w rozdziale opisuje przypadek zmiany sposobu pozyskiwania specyficznego cukru o wielu unikalnych właściwościach jakim jest trehaloza. W bardzo szybkim czasie okazało się, że „klasyczna” metoda izolacji tego cukru z roślin, a następnie także już w procesie biotechnologicznym z zastosowaniem drożdży, nie jest wystarczająco wydajna. Do tego jest obarczona wysokimi kosztami i dużym poziomem skomplikowania. Zastosowanie podejścia rodem z kolejnej fali rozwoju procesów biotechnologicznych pozwoliło ostatecznie wprowadzić ją na rynek w wystarczającej ilości, a nawet w wyniku sprzężenia zwrotnego (jak i z powodu unikalnych właściwości trehalozy) stale zwiększać na nią zapotrzebowanie. W opracowaniu można znaleźć syntetyczne opis potencjalnych źródeł enzymów biosyntetyzujących trehalozę, krótki opis szlaków biochemicznych syntezy trehalozy w organizmach żywych, charakterystykę enzymu o największym potencjale aplikacyjnym (według autora – syntazy trehalozy), potencjalne i praktyczne zastosowania samej trehalozy jak i opis zmian w technologii wytwarzania tego cukru na przestrzeni lat, a także pozostałe do rozwiązania problemy

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 1296 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Trendy i rozwiązania technologiczne : odpowiedź na potrzeby współczesnego społeczeństwa. Tom 1 strony 49 - 70
Język:
polski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Filipkowski P.: Możliwości zastosowań, potencjalne źródła oraz ewolucja technologiczna sposobu otrzymywania trehalozy ze szczególnym uwzględnieniem enzymu syntazy trehalozy [EC 5.4.99.16]// Trendy i rozwiązania technologiczne : odpowiedź na potrzeby współczesnego społeczeństwa. Tom 1/ ed. Monika Maciąg, Kamil Maciąg Lublin: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2017, s.49-70
Bibliografia: test
  1. Neves J.M., Jorge A.J., Francois M.J., Terenzi F.H. Effect of heat shock on the level of trehalose and glycogen, and on the induction of thermotolerance in Neurospora crassa. FEBS Letters., 344 (1991), s. 225-228. otwiera się w nowej karcie
  2. Cuber R., Elemtherio E.C.A., Pereira M.D., Panek A.D. The role of the trehalose transporter during germination. Biochimica et Biophysica Acta., 1330 (1997), s. 165-171. otwiera się w nowej karcie
  3. Pawlicka J., Drożdżyńska A., Kośmider A., Czaczyk K.: The effect of phosphate buffer on biomass, propionic acid and trehalose production by Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii. EPISTEME. Czasopismo Naukowo-Kulturalne., 26 (2015), s. 85-93.
  4. Deborde C., Corre C., Rolin D.B., Nadal L., De Certaines J.D., Boyaval P. Trehalose biosynthesis in dairy Propionibacterium, Journal of Magnetic Resonance Analysis., 2 (1996), s. 297-304. otwiera się w nowej karcie
  5. Cardoso F.S., Gaspar P., Hugenholtz J., Ramos A., Santos H. Enhancement of trehalose production in dairy propionibacteria through manipulation of environmental conditions, International Journal of Food Microbiology., 91 (2004), s. 195-204 . otwiera się w nowej karcie
  6. Ruhal R., Choudhury B. Use of an osmotically sensitive mutant of Propionbacterium freudenreichii subsp. shermanii for the simultaneous productions of organic acids and trehalose from biodiesel waste based crude glycerol, Bioresource Technology., 109 (2012), s. 131-139. otwiera się w nowej karcie
  7. Jiang L., Cui H., Zhu L., Hu Y., Xu X., Li S., Huang H. Enhanced propionic acid production from whey lactose with immobilized Propionibacterium acidipropionici and the role of trehalose synthesis in acid tolerance, Green Chemistry., 17 (2015), s. 250-259. otwiera się w nowej karcie
  8. Styrvold B.O., Strøm R.A. Synthesis, accumulation, and excretion of trehalose in osmotically stressed Escherichia coli K-12 strain: influence of amber suppressors and function of the peryplasmic trehalose, Journal of Bacteriology., 173 (1991), s. 1187-1192. otwiera się w nowej karcie
  9. Kur J., Olszewski M., Dlugolecka A., Filipkowski P. Single-stranded DNA-binding proteins (SSBs) -sources and applications in molecular biology, Acta Biochimica Polonica., 52 (2005), s. 569-574. otwiera się w nowej karcie
  10. Filipkowski P., Duraj-Thatte A., Kur J. Novel thermostable single-stranded DNA-binding pro- tein (SSB) from Deinococcus geothermalis, Archives of Microbiology., 186 (2006), s. 129-137. otwiera się w nowej karcie
  11. Filipkowski P., Koziatek M., Kur J. A highly thermostable, homodimeric single-stranded DNA- binding protein from Deinococcus radiopugnans, Extremophiles., 10 (2006), s. 607-614. otwiera się w nowej karcie
  12. Filipkowski P., Kur J. Identification and properties of the Deinococcus grandis and Deinococcus proteolyticus single-stranded DNA binding proteins (SSB), Acta Biochimica Polonica 54 (2007), s. 79-87. otwiera się w nowej karcie
  13. Filipkowski P., Panek A., Felczykowska A., Pietrow O., Synowiecki J. Expression of Deinococcus geothermalis trehalose synthase gene in Escherichia coli and its enzymatic properties, African Journal of Biotechnology., 11(67) (2012), s. 13131-13139. otwiera się w nowej karcie
  14. Filipkowski P., Pietrow O., Panek A., Synowiecki J. Properties of recombinant trehalose synthase from Deinococcus radiodurans expressed in Escherichia coli, Acta Biochimica Polonica., 59(3) (2012), s. 425-431. otwiera się w nowej karcie
  15. Bär A. Trehalose produced by a novel enzymatic process, Bioresco -Bioresearch Management and Consulting Ltd., (2000), s. 1-105.
  16. Wolska -Mitaszko B. Trehaloza -substancja przedziwna. Właściwości, występowanie, zastosowanie. Biotechnologia., 2 (2001), s. 36-53.
  17. Hottiger T., Schmutz P., Wiemken A. Heat -induced accumulation and futile cycling of trehalose in Saccharomyces cerevisiae. Journal of Bacteriology, 169 (1987), s. 5518-5522. otwiera się w nowej karcie
  18. Attfield P.V. Trehalose accumulates in Saccharomyces cerevisiae during exposure to agents that induce heat shock response. FEBS Letters., 225 (1987), s. 259-263. otwiera się w nowej karcie
  19. Schomburg, I., Hofmann, O., Baensch, C., Chang, A., Schomburg, D., Enzyme data and metabolic information: BRENDA, a resource for research in biology, biochemistry, and medicine. Gene Function & Disease., 3-4 (2000), s. 109-18. otwiera się w nowej karcie
  20. Tsusaki K., Nishimoto T., Nakada T., Kubota M., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M. Cloning and sequencing of trehalose synthase gene from Thermus aquaticus ATCC33923. Biochimica & Biophysica Acta, 1334 (1997), s. 28-32. otwiera się w nowej karcie
  21. Nishimoto T., Nakano M., Ikegami S., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y. Existence of a Novel Enzyme Converting Maltose into Trehalose. Bioscience & Biotechnology & Biochemistry, 59 (1995), s. 2189-2190. otwiera się w nowej karcie
  22. Nishimoto T., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y. Purification and Characterization of a Thermostable Trehalose Synthase from Thermus aquaticus. Bioscience & Biotechnology & Biochemistry., 60 (1996), s. 835-839. otwiera się w nowej karcie
  23. Koh S., Shin H.J., Kim J.S., Lee D.S., Lee S.Y. Trehalose synthesis from maltose by a thermostable trehalose synthase from Thermus caldophilus. Biotechnology Letters., 20 (1998), s. 757-761. otwiera się w nowej karcie
  24. Avonce N., Mendoza-Vargas A., Morett E., Iturriaga G. Insights on the evolution of trehalose biosynthesis. BMC Evolutionary Biology 6:109 (2006), s. 1-15. otwiera się w nowej karcie
  25. Qiuhao Q., Sung-Jae L., Winfried B. TreT, a novel trehalose glycosyltransferring synthase of the hyperthermophilic archaeon Thermococcus litoralis. Journal of Biological Chemistry., 279:46 (2004), s. 47890-47897.
  26. Kouril T., Zaparty M., Marrero J., Brinkmann H., Siebers B. A novel trehalose synthesizing pathway in the hyperthermophilic Crenarchaeon Thermoproteus tenax: the unidirectional TreT pathway. Archives of Microbiology 190:3 (2008), s. 355-69. otwiera się w nowej karcie
  27. Koen A.L., Smet D., Weston A., Brown I.N., Young D.B., Robertson B.D., Three pathways for trehalose biosynthesis in mycobacteria. Microbiology., 146 (2000), s. 199-208.
  28. Kato M., Miura Y., Kettoku M., Shindo K., Iwamatsu A., Kobayashi K. Reaction mechanism of a new glycosyltrehalose-producing enzyme isolated from the hyperthermophilic archaeum, Sulfolobus solfataricus KM1. Bioscience & Biotechnology & Biochemistry, 60 (1996), s. 921-924. otwiera się w nowej karcie
  29. Maruta K., Mitsuzumi H., Nakada T., Kubota M., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M. Cloning and sequencing of a cluster of genes encoding novel enzymes of trehalose biosynthesis from thermophilic archaebacterium Sulfolobus acidocaldarius. Biochimica Biophysica Acta, 1291 (1996), s. 177-181. otwiera się w nowej karcie
  30. Mukai K., Tabuchi A., Nakada T., Shibuya T., Chaen H., Fukuda S., Kurimoto M., Tsujisaka Y. Production of trehalose from starch by thermostable enzymes from Sulfolobus acidocaldarius. Starch/Stärke, 49 (1997), s. 26-30. otwiera się w nowej karcie
  31. Di Lernia I., Morana A., Ottombrino A., Fusco S., Rossi M., De Rosa M. Enzymes from Sulfolobus shibatae for the production of trehalose and glucose from starch. Extremophiles, 2 (1998), s. 409-416. otwiera się w nowej karcie
  32. Sinkiewicz I., Synowiecki J., Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy. Biotechnologia 1:80 (2008), s. 168-176.
  33. Panek A., Pietrow O., Synowiecki J., Filipkowski P. Immobilization on magnetic nanoparticles of the recombinant trehalose synthase from Deinococcus geothermalis, Food and Bioproducts Processing., 91:4 (2013), s. 632-637. otwiera się w nowej karcie
  34. Panek A., Pietrow O., Filipkowski P., Synowiecki J., Effects of the polyhistidine tag on kinetics and other properties of trehalose synthase from Deinococcus geothermalis. Acta Biochimica Polonica. 60:2 (2013), s. 163-166. otwiera się w nowej karcie
  35. Van Dyck S., Coppens B., Somers I., Adams C.A., Kemin Industries, Inc.: Trehalose encapsulated amylase for enhancing quality of animal feeds. USA. Zgłoszenie patentowe nr: US 11/546,859. otwiera się w nowej karcie
  36. Aoki N., Furukawa S., Sato K., Kurokawa Y., Kanda S., Takahashi Y., Mitsuzumi H., Itabashi H. Supplementation of the diet of dairy cows with trehalose results in milk with low lipid peroxide and high antioxidant content. Journal of Dairy Science. 93:9 (2010), s. 4189-4195. otwiera się w nowej karcie
  37. Kale S., Akamanchi K., Trehalose monooleate: a potential antiaggregation agent for stabilization of proteins. Molecular Pharmaceutics. 13:12 (2016), s. 4082-4093. otwiera się w nowej karcie
  38. Li N., Wang H., Li L., Cheng H., Liu D., Cheng H., Deng Z. Integrated approach to producing high-purity trehalose from maltose by the yeast Yarrowia lipolytica displaying trehalose synthase (TreS) on the cell surface. Journal of Agricultural Food Chemistry, 64:31 (2016), s. 6179-6187. otwiera się w nowej karcie
  39. Zheng Z., Xu Y., Sun Y., Mei W., Ouyang J. Biocatalytic production of trehalose from maltose by using whole cells of permeabilized recombinant Escherichia coli. PLOS ONE 10:10(2015), e0140477. otwiera się w nowej karcie
  40. Ohguchi M., Kubota N., Wada T., Yoshinaga K., Uritani M., Yagisawa M., Ohishi K., Yamagishi M., Ohta T. Purification and properties of trehalose-synthesizing enzyme from pseudomonas sp. F1. Journal of Fermentation and Bioengineering, 84 (1997), s. 358-360. otwiera się w nowej karcie
  41. Zhu Y., Wei D., Zhang J., Wang Y., Xu H., Xing L., Li M. Overexpression and characterization of a thermostable trehalose synthase from Meiothermus ruber. Extremophiles., 14:1 (2010), s. 1-8. otwiera się w nowej karcie
  42. Wang J.H., Tsai M.Y., Chen J.J., Lee G.C., Shaw J.F. Role of the C-terminal domain of Thermus thermophilus trehalose synthase in the thermophilicity, thermostability, and efficient production of trehalose. Journal of Agricultural Food Chemistry, 55:9 (2007), s. 3435-3443. otwiera się w nowej karcie
  43. Venables M.C., Brouns F., Jeukendrup A.E. Oxidation of maltose and trehalose during prolonged moderate-intensity exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise. 40:9 (2008), s. 1653-9. otwiera się w nowej karcie
  44. Jentjens R.L., Jeukendrup A.E. Effects of pre-exercise ingestion of trehalose, galactose and glucose on subsequent metabolism and cycling performance. European Journal of Applied Physiology. 88:4-5 (2003), s. 459-65. otwiera się w nowej karcie
  45. Shi Y. Novel application of trehalose-montmorillonite nano compound as feed additive. Chiny. Zgłoszenie patentowe nr: CN 201310215906. otwiera się w nowej karcie
  46. Higashiyama T. Novel functions and applications of trehalose. Pure Applied Chemistry 74 (2002), s. 1263-1269. otwiera się w nowej karcie
  47. Matsuo T. Trehalose protects corneal epithelial cells from death by drying. British Journal of Ophthalmology., 85 (2001), s. 610-612. otwiera się w nowej karcie
  48. Schiraldi C., Di Lernia I., De Rosa M. Trehalose production: exploiting novel approaches. Trends in Biotechnology 20 (2002), s. 420-425. otwiera się w nowej karcie
  49. Garg A.K, Kim J.K., Owens T.G., Ranwala A.P., Choi Y.D., Kochian L.V., Wu R.J. Trehalose accumulation in rice plants confers high tolerance levels to different abiotic stresses, PNAS, 99:25 (2002), s. 15898-15903. otwiera się w nowej karcie
  50. Hottiger T., Schmutz P., Wiemken A. Heat -induced accumulation and futile cycling of trehalose in Saccharomyces cerevisiae. Journal of Bacteriology, 169 (1987), s. 5518-5522. otwiera się w nowej karcie
  51. Mackenzie K.F., Singh K.K., Brown A.D. Water Stress Plating Hypersensitivity of yeasts: protective role of trehalose in Saccharomyces cerevisiae. Journal of Genetic Microbiology, 134 (1988), s. 1661-1666. otwiera się w nowej karcie
  52. Keller F., Schellenberg M., Wiemken A. Localization of trehalase in vacuoles and of trehalose in the cytosol of yeast (Saccharomyces cerevisiae). Archives of Microbiology, 131 (1982), s. 298-301. otwiera się w nowej karcie
  53. Wiemken A. Trehalose in yeast, stress protectant rather than reserve carbohydrate. Antonie van Leeuwenhoek, 58 (1990), s. 209-217. otwiera się w nowej karcie
  54. Drywa J. (2002): Przydatność drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae jako źródla trehalozy. Praca dyplomowa magisterska, promotor J. Synowiecki, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności.
  55. Birch G.G. Trehalose, Advanced Carbohydrate Chemistry, 18 (1963), s. 201-225. otwiera się w nowej karcie
  56. Yoshikawa Y., Matsumoto K., Nagata K., Sato T. Extraction of trehalose from thermally- treated backer's yeast, Bioscience Biotechnology Biochemistry, 58 (1994), s. 1226-1230. otwiera się w nowej karcie
  57. Kidd G., Devorak J. Trehalose is a sweet target for agbiotech, Biotechnology, 12 (1994), s. 1328-1329. otwiera się w nowej karcie
  58. Paiva C.L., Panek, A.D. Biotechnological applications of the disaccharide trehalose, Biotechnology Annual Review, 2 (1996), s. 293-314. otwiera się w nowej karcie
  59. Kubota M. Trehalose-producing enzemes, Fine Chemistry, 37:1 (2008), s. 28-35.
  60. Yamamoto T., Maruta K., Watanabe H., Yamashita H., Kubota M., Fukuda S., Kurimoto M. Trehalose-producing operon treYZ from Arthrobacter ramosus S34, Bioscience Biotechnology Biochemistry, 65(6) (2001), s. 1419-1423. otwiera się w nowej karcie
  61. Kobayashi, K. Production of trehalose from starch by novel trehalose-producing enzymes from Sulfolobus solfataricus Km1. Journal of Fermentation and Bioengineering 83 (1997), s. 296-298. otwiera się w nowej karcie
  62. Ohtake S., Wang Y.J. Trehalose: current use and future applications, Journal of Pharmaceutical Science, 100:6 (2011), s. 2020-2053. otwiera się w nowej karcie
  63. Handbook of Carbohydrate-Modifying Biocatalysts pod red. Peter Grunwald Pan Stanford Publishing 2016. otwiera się w nowej karcie
  64. Klimacek, M. Continuous production of α, α-trehalose by immobilised fungal trehalose phosphorylase. Biotechnology Techniques 13 (1999), s. 243-248. otwiera się w nowej karcie
  65. Nishant K.J., Ipsita R. Effect of trehalose on protein structure. Protein Science. 18:1 (2009), s. 24-36.
  66. Kizawa H., Miyagawa K., Kanegae Y. Sugiyama Y. Method for the production of trehalose using strains of Micrococcus and Deinococcus. Takeda Chemical Industries, Ltd., Osaka, Japonia. Opis patentowy, US 5447856, Zgłosz. P. z 10.03.1994. Opubl. 05.10.1995. otwiera się w nowej karcie
  67. Kizawa H., Miyagawa K., Sugiyama Y. Purification and characterization of trehalose phosphorylase from Micrococcus varians, Bioscience Biotechnology Biochemistry 59:10 (2014), s. 1908-1912. otwiera się w nowej karcie
  68. Nishimoto T., Chaen H., Sugimoto T., Miyake T. Trehalose and its production and use. Patent EP 0693558 B1 Jan. 24, 1996. otwiera się w nowej karcie
  69. Sundaramurthi P., Suryanarayanan R. Trehalose crystallization during freeze-drying: Implications on lyoprotection. Journal of Physical Chemistry Letter, 1:2 (2010), s. 510-514. otwiera się w nowej karcie
  70. Możliwości zastosowań, potencjalne źródła oraz ewolucja technologiczna otwiera się w nowej karcie
  71. Streszczenie Jedna z wiodących gałęzi współczesnej biotechnologii opiera się na produkcji białek -przede wszystkim enzymów. Są one powszechnie wykorzystywane: od przemysłu chemicznego poprzez przemysł spożyw- czy aż po medycynę i życie codzienne (czy ktoś wyobraża sobie w dzisiejszych czasach proszek do prania "bez enzymu"). Przed rozwojem nowoczesnych metod biologii molekularnej i inżynierii genetycznej pozyskiwano interesujące substancje z tkanek organizmów żywych. Ze względu na ciągle rosnące zapotrzebowanie, ta droga izolacji/produkcji okazała się niewystarczająca. Zastosowanie technik opartych o modyfikacje DNA umożliwiło masową produkcję prowadzoną w specjalnych systemach ekspresyjnych. otwiera się w nowej karcie
  72. Autor w rozdziale opisuje przypadek zmiany sposobu pozyskiwania specyficznego cukru o wielu unikal- nych właściwościach jakim jest trehaloza. W bardzo szybkim czasie okazało się, że "klasyczna" metoda izolacji tego cukru z roślin, a następnie także już w procesie biotechnologicznym z zastosowaniem drożdży, nie jest wystarczająco wydajna. Do tego jest obarczona wysokimi kosztami i dużym poziomem otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 358 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi