Abstrakt
Przemysł spożywczy obok przemysłu chemicznego i farmaceutycznego, jest największym producentem i przetwórcą materiałów sypkich. Procesowi przetwarzania tych materiałów stale towarzyszy segregacja. Poznanie czynników wpływających na segregację umożliwia podjęcie działań minimalizujących jej skutki. W każdym rodzaju segregacji najefektywniejszą metodą minimalizowania segregacji jest ujednorodnienie materiału. Istnieją też metody właściwe tylko dla określonych procesów obróbki i typów stosowanych urządzeń. W większości są one jakościowe lub empiryczne
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego
nr T. 20/37,
strony 90 - 92,
ISSN: 0867-793X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Kosmowski M.: Możliwości zmniejszania segregacji// Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. -Vol. T. 20/37., nr. nr 2 (2010), s.90-92
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 104 razy