Abstrakt
Food producers have leaned towards alternative natural and synthetic sweeteners in food formulations to satisfy market demands. Even so, several synthetic sweeteners (e.g., aspartame, saccharin, sucralose) are becoming less popular due to health-related concerns, lower nutritional values, and controversies around their safety. Conversely, natural sweeteners confer favourable customer perceptions due to their association to a healthier lifestyle and higher nutritional values. This article discusses the evidence of natural sweeteners in the available commercial products. A comprehensive review of natural sweeteners is presented, which includes their resources, properties and extraction methods, as well as a discussion on several emerging technologies that offer improvements to the traditional extraction methods. Finally, the progress of natural sweeteners in the food industry is assessed, and the commercial food products containing these natural sweeteners are mentioned.
Cytowania
-
1 0 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 1 2
Scopus
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2021.130991
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 370,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Castro-Muñoz R., Correa-Delgado M., Córdova-Almeida R., Lara-Nava D., Chávez-Muñoz M., Velásquez-Chávez V. F., Hernández-Torres C. E., Gontarek-Castro E., Ahmad M. Z.: Natural sweeteners: Sources, extraction and current uses in foods and food industries// FOOD CHEMISTRY -Vol. 370, (2022), s.130991-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2021.130991
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 207 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Membrane separation processes for the extraction and purification of steviol glycosides: an overview
- R. Castro-Muñoz,
- E. Díaz-Montes,
- A. Cassano
- + 1 autorów
Extraction pathways and purification strategies towards carminic acid as natural-based food colorant: A comprehensive review
- D. Ferreyra-Suarez,
- L. Paredes-Vargas,
- S. M. Jafari
- + 2 autorów