Abstrakt
Zbadana wewnątrzkomórkowa termostabilna alfa-glukozydaza z Thermus thermo-philus przejawia największą aktywność w 85 C przy pH 6.2. Aktywność enzymu po 5 h inkubacji w 75 C (pH 6.2) prawie nie ulega zmianie a okres połowicznej inaktywacji w 85 C wynosi 2 h. Właściwości te wskazują na przydatność wymienionego enzymu w jednoetapowej hydrolizie skrobi.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 79,
strony 485 - 491,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Zdziebło A., Synowiecki J.: New source of the thermostable alpha-glucosidase suitable for single stepstarch processing// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 79., (2002), s.485-491
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 131 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The Imidazoacridinone Antitumor Drug, C-1311, Is Metabolized by Flavin Monooxygenases but Not by Cytochrome P450s.
- A. Potęga,
- E. Dąbrowska,
- M. Niemira
- + 5 autorów
2011
Flavin monooxygenases, FMO1 and FMO3, not cytochrome p450 isoenzymes, contribute to metabolism of anti-tumour triazoloacridinone, C-1305, in liver microsomes and HepG2 cells.
- B. Fedejko-Kap,
- M. Niemira,
- A. Radomińska-Pandya
- + 1 autorów
2011
Antarctic marine bacterium Pseudoalteromonas sp. 22b as a source of cold adapted á-galaktosidase.
- M. Turkiewicz,
- J. Kur,
- A. Białkowska
- + 3 autorów
2003