Abstrakt
Ze względu na aktywność biologiczną amin biogennych ich oznaczanie zarówno jakościowe, jak i ilościowe w żywności ma istotne znaczenie w celu zapewnienia ochrony zdrowia i życia ludzkiego. Obecnie do monitoringu amin biogennych w żywności najczęściej wykorzystuje się: wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC), chromatografię cienkowarstwową (TLC) oraz absorpcyjną spektrofotometrię cząsteczkową. Są to jednak techniki czasochłonne, niezbyt przyjazne dla środowiska i w większości przypadków wymagające przeprowadzenia procesu derywatyzacji. Dlatego też, konieczne jest opracowanie nowych, szybkich i opartych na zasadach zielonej chemii analitycznej metodyk pozwalających na oznaczanie AB w żywności. Obiecujące wydaje się zastosowanie technik ekstrakcyjnych, tj.: SPME i SBSE na etapie przygotowania próbek, a do oznaczania jakościowego i ilościowego chromatografii gazowej (GC) oraz elektroforezy kapilarnej (CE). Jednakże wymagają one udoskonalenia i walidacji, co może być tematem przyszłych badań.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 43 - 45,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Woźniak M., Biziuk M.: Niebezpieczeństwo ukryte w żywności-aminy biogenne. Cz. II. Metody oznaczania i wyzwania.// Analityka : Nauka i Praktyka. -., nr. 1 (2016), s.43-45
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 301 razy