Abstrakt
Celem badań było oznaczenie jakości markerów oraz oszacowanie wpływu diety wzbogaconej w małże pochodzące z zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych obszarów na wybrane markery metabolizmu białek i lipidów u szczurów, których pokarm zawierał różne dawki cholesterolu. Obszerny zakres przeprowadzonych testów w warunkach in vitro wykazał, że małże pochodzące z zanieczyszczonych terenów charakteryzują się wyższą zawartością białek, lipidów oraz wyższym potencjałem przeciwutleniającym. Dieta wzbogacona w małże podawane w suchej postaci, pochodzące zarówno z zanieczyszczonych, jak i z niezanieczyszconych terenów, znacząco hamowała wzrost lipidów w osoczu, a także hamowała spadek aktywności przeciwutleniającej w osoczu. Mniejsze zmiany były zauważone w profilu białek w osoczu szczurów po zastosowaniu dwóch rodzajów diety wzbogaconej w małże. Podsumowując, wzbogacenie diety zawierającej różne dawki cholesterolu w małże przygotowane w suchej postaci, zarówno z zanieczyszczonych, jak również zanieczyszczonych terenów, polepsza metabolizm białek u zwierząt, a także wpływa pozytywnie na profil lipidów w osoczu oraz na aktywność przeciwutleniającą osocza. Testy służące do określenia aktywności przeciwutleniającej mogą być stosowane jako dodatkowe wskaźniki jakości małż.
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
nr 227,
strony 1251 - 1258,
ISSN: 1438-2377 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Drzewiecki J., Park Y., Zachwieja Z., Zagrodzki P., Gorinstein A., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 227., nr. iss. 4 (2008), s.1251-1258
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00217-008-0843-9
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 112 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Influence of mussels (Mytilus galloprovincials) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 8 autorów
Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 5 autorów
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów