Abstrakt
Coraz większą uwagę zwraca się obecnie na uzupełnianie diety w NNKT, zwłaszcza kwasy EPA i DHA z rodziny n-3, w które bogaty jest olej rybi. Zbadano jakość dostępnych na krajowym rynku suplementów diety produkowanych z oleju rybiego w postaci kapsułek żelatynowych, ze szczególnym uwzględnieniem składu kwasów tłuszczowych i stabilności oksydatywnej.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- J akość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku strony 50 - 57
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Głowacz A., Tynek M., Kołodziejska I.: Ocena jakości dostępnych na rynku suplementów diety zawierających kwasy tłuszczowe z rodziny n-3// J akość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku/ ed. pod red. T. Sikory. Kraków: Wydaw. Nauk. PTTŻ, 2010, s.50-57
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 195 razy