Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych

Abstrakt

Thermus ruber wytwarza alfa-glukozydazę o maksymalnej aktywności w temperaturze 65 C i przy pH 6,0. Wymieniony enzym zachowuje aktywność w zakresie pH 5,5-8,0 i prawie nie zmniejsza aktywności po 60 min inkubacji w 65 C. Szybkość hydrolizy maltozy, maltotetraozy, maltopentaozy oraz maltoheksaozy maleje wraz ze wzrostem masy cząsteckowej substratu.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 25 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Opublikowano w:
BioTechnologia nr T. 86, strony 134 - 146,
ISSN: 0860-7796
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr. 2 (2009), s.134-146
Bibliografia: test
  1. Krasikov V. V., Karelov D. V., Firsov L. M., (2001), Biochemistry, 66, 267-281. otwiera się w nowej karcie
  2. Kennedy J. F., Cabalda V. M., White C. A., (1988), TIBTECH, 6, 184-189. otwiera się w nowej karcie
  3. Loginova L. G., Egorova L. A., Golovacheva R. S., Seregina L. M., (1984), Int. J. System. Bacteriol., 34, 498-499. otwiera się w nowej karcie
  4. Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1977), Mikrobiologiia, 46, 342-345. otwiera się w nowej karcie
  5. Shadrina I. A., Moshkovtseva A. V., Kostrikina N. A., Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1982), Mikro- biologia, 51, 611-615.
  6. Pires A. L., Albuquerque L., Tiago I., Nobre M. F., Empadinhas N., Veríssimo A., Da Costa M. S., (2005), FEMS Microbiol. Lett., 245, 39-45. otwiera się w nowej karcie
  7. Nobre M. F., Trüper H. G., Da Costa M. S., (1996), Int. J. Syst. Bacteriol., 46, 604-606. otwiera się w nowej karcie
  8. Sharp R. J., Williams R. A. D., (1988), Appl. Environ. Microbiol., 54, 2049-2053. otwiera się w nowej karcie
  9. Tenreiro S., Nobre M. F., Da Costa M. S., (1995), Int. J. Syst. Bacteriol., 45, 633-639. otwiera się w nowej karcie
  10. Chung A. P., Rainey F., Nobre M. F., Burghardt J., Da Costa M. S., (1997), Int. J. Syst. Bacteriol., 47, 1225-1230. otwiera się w nowej karcie
  11. Sinkiewicz I., Synowiecki J., (2008), Biotechnologia, 1(80), 168-176.
  12. Bradford M. M., (1976), Anal. Biochem., 72, 248-254. otwiera się w nowej karcie
  13. Constantino H. R., Brown S. H., Kely R. M., (1990), J. Bacteriol., 172, 3654-3660. otwiera się w nowej karcie
  14. Sinkiewicz I., (2008), U¿ytecznooeae niektórych enzymów bakterii Thermus ruber w przetwórstwie sachary- dów ¿ywnooeci, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
  15. Huggett A. S. C., Nixon D. A., (1955), Biochem. J., 66, 12-19.
  16. Sonnleitner B., Cometta S., Fiechter A., (1981), Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 15, 75-82. otwiera się w nowej karcie
  17. James J. A., Lee B. H., (1997), J. Food Biochem., 21, 1-52. otwiera się w nowej karcie
  18. Rolfsmeier M., Blum P., (1995), J. Bacteriol., 177, 482-485. otwiera się w nowej karcie
  19. Vieille C., Zeikus G. J., (2001), Microbiol. Molecular Biol. Rev., 65(1), 1-43. otwiera się w nowej karcie
  20. Ezeji T. C., Bahl H., (2006), J. Biotechnol., 125, 27-38. otwiera się w nowej karcie
  21. Giannesi G. C., Polizei M. T., Terenzi H. F., Jorge J. A., (2006), Process Biochem., 41, 1729-1735. otwiera się w nowej karcie
  22. Crabb W. D., Shetty J. K., (1999), Curr. Opin. Microbiol., 2, 252-256. otwiera się w nowej karcie
  23. Grzybowska B., Szweda P., Synowiecki J., (2004), Mol. Biotechnol., 26, 101-109. otwiera się w nowej karcie
  24. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2002), Food Chem., 79, 485-491. otwiera się w nowej karcie
  25. Wimmer B., Lottspeich F., Ritter J., Bronnenmeier K., (1997), Biochem. J., 328, 581-586. otwiera się w nowej karcie
  26. Plant A. R., Parratt S., Daniel R. M., Morgan H. W., (1988), Biochem. J., 255, 865-868. otwiera się w nowej karcie
  27. Zdzieb³o A., (2005), Bakteria Thermus thermophilus HB8 jako Ÿród³o enzymów u¿ytecznych w przetwór- stwie sacharydów, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 119 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi