Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych
Abstrakt
Thermus ruber wytwarza alfa-glukozydazę o maksymalnej aktywności w temperaturze 65 C i przy pH 6,0. Wymieniony enzym zachowuje aktywność w zakresie pH 5,5-8,0 i prawie nie zmniejsza aktywności po 60 min inkubacji w 65 C. Szybkość hydrolizy maltozy, maltotetraozy, maltopentaozy oraz maltoheksaozy maleje wraz ze wzrostem masy cząsteckowej substratu.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 25 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Opublikowano w:
-
BioTechnologia
nr T. 86,
strony 134 - 146,
ISSN: 0860-7796 - Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr. 2 (2009), s.134-146
- Bibliografia: test
-
- Krasikov V. V., Karelov D. V., Firsov L. M., (2001), Biochemistry, 66, 267-281. otwiera się w nowej karcie
- Kennedy J. F., Cabalda V. M., White C. A., (1988), TIBTECH, 6, 184-189. otwiera się w nowej karcie
- Loginova L. G., Egorova L. A., Golovacheva R. S., Seregina L. M., (1984), Int. J. System. Bacteriol., 34, 498-499. otwiera się w nowej karcie
- Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1977), Mikrobiologiia, 46, 342-345. otwiera się w nowej karcie
- Shadrina I. A., Moshkovtseva A. V., Kostrikina N. A., Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1982), Mikro- biologia, 51, 611-615.
- Pires A. L., Albuquerque L., Tiago I., Nobre M. F., Empadinhas N., Veríssimo A., Da Costa M. S., (2005), FEMS Microbiol. Lett., 245, 39-45. otwiera się w nowej karcie
- Nobre M. F., Trüper H. G., Da Costa M. S., (1996), Int. J. Syst. Bacteriol., 46, 604-606. otwiera się w nowej karcie
- Sharp R. J., Williams R. A. D., (1988), Appl. Environ. Microbiol., 54, 2049-2053. otwiera się w nowej karcie
- Tenreiro S., Nobre M. F., Da Costa M. S., (1995), Int. J. Syst. Bacteriol., 45, 633-639. otwiera się w nowej karcie
- Chung A. P., Rainey F., Nobre M. F., Burghardt J., Da Costa M. S., (1997), Int. J. Syst. Bacteriol., 47, 1225-1230. otwiera się w nowej karcie
- Sinkiewicz I., Synowiecki J., (2008), Biotechnologia, 1(80), 168-176.
- Bradford M. M., (1976), Anal. Biochem., 72, 248-254. otwiera się w nowej karcie
- Constantino H. R., Brown S. H., Kely R. M., (1990), J. Bacteriol., 172, 3654-3660. otwiera się w nowej karcie
- Sinkiewicz I., (2008), U¿ytecznooeae niektórych enzymów bakterii Thermus ruber w przetwórstwie sachary- dów ¿ywnooeci, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
- Huggett A. S. C., Nixon D. A., (1955), Biochem. J., 66, 12-19.
- Sonnleitner B., Cometta S., Fiechter A., (1981), Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 15, 75-82. otwiera się w nowej karcie
- James J. A., Lee B. H., (1997), J. Food Biochem., 21, 1-52. otwiera się w nowej karcie
- Rolfsmeier M., Blum P., (1995), J. Bacteriol., 177, 482-485. otwiera się w nowej karcie
- Vieille C., Zeikus G. J., (2001), Microbiol. Molecular Biol. Rev., 65(1), 1-43. otwiera się w nowej karcie
- Ezeji T. C., Bahl H., (2006), J. Biotechnol., 125, 27-38. otwiera się w nowej karcie
- Giannesi G. C., Polizei M. T., Terenzi H. F., Jorge J. A., (2006), Process Biochem., 41, 1729-1735. otwiera się w nowej karcie
- Crabb W. D., Shetty J. K., (1999), Curr. Opin. Microbiol., 2, 252-256. otwiera się w nowej karcie
- Grzybowska B., Szweda P., Synowiecki J., (2004), Mol. Biotechnol., 26, 101-109. otwiera się w nowej karcie
- Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2002), Food Chem., 79, 485-491. otwiera się w nowej karcie
- Wimmer B., Lottspeich F., Ritter J., Bronnenmeier K., (1997), Biochem. J., 328, 581-586. otwiera się w nowej karcie
- Plant A. R., Parratt S., Daniel R. M., Morgan H. W., (1988), Biochem. J., 255, 865-868. otwiera się w nowej karcie
- Zdzieb³o A., (2005), Bakteria Thermus thermophilus HB8 jako Ÿród³o enzymów u¿ytecznych w przetwór- stwie sacharydów, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 119 razy