Oczyszczanie płynu pofermentacyjnego a jakość kwasu cytrynowego - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Oczyszczanie płynu pofermentacyjnego a jakość kwasu cytrynowego

Abstrakt

Przeanalizowano operacje jednostkowe składające się na linię technologiczną kwasu cytrynowego otrzymywanego metodą fermentacji powierzchniowej i oczyszczanego metodą cytrynianową. Wykazano, że dla uzyskania dobrej jakości kryształów kwasu niezbędne jest oddzielanie organicznych szlamów z płynów pofermentacyjnego i pogrzybniowego przed rozpoczęciem obróbki chemicznej.

Pełna treść

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna nr 47(39), strony 103 - 104,
ISSN: 0368-0827
Język:
polski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Kawalec-Pietrenko B., Torłop B.: Oczyszczanie płynu pofermentacyjnego a jakość kwasu cytrynowego// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -Vol. 47(39)., nr. nr 6 (2008), s.103-104
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 23 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi