Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone

Abstrakt

Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko 0,2-3,2 % kolagenu uzyskuje się 1 M roztworem HCl w czasie 72 h, zmieniając co 24 h roztwór. W tych samych warunkach 0,5 M roztworem EDTA usunąć można z kręgosłupów zaledwie 65 % soli mineralnych, a dodatkowo około 7 % po przedłużeniu demineralizacji o następne 24 h. Pomimo że EDTA nie powoduje strat kolagenu, to ze względu na małą wydajność procesu w czasie nawet do 96 h jest nieprzydatny do demineralizacji kręgosłupów.

Cytowania

  • 1 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 6

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 105, strony 215 - 218,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Skierka E., Sadowska M., Karwowska A.: Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 105., nr. nr 1 (2007), s.215-218
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2007.04.001
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 160 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi