Abstrakt
Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko 0,2-3,2 % kolagenu uzyskuje się 1 M roztworem HCl w czasie 72 h, zmieniając co 24 h roztwór. W tych samych warunkach 0,5 M roztworem EDTA usunąć można z kręgosłupów zaledwie 65 % soli mineralnych, a dodatkowo około 7 % po przedłużeniu demineralizacji o następne 24 h. Pomimo że EDTA nie powoduje strat kolagenu, to ze względu na małą wydajność procesu w czasie nawet do 96 h jest nieprzydatny do demineralizacji kręgosłupów.
Cytowania
-
1 9
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 6
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 105,
strony 215 - 218,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Skierka E., Sadowska M., Karwowska A.: Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 105., nr. nr 1 (2007), s.215-218
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2007.04.001
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 160 razy