Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kapronowy na drodze enzymatycznej acydolizy - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kapronowy na drodze enzymatycznej acydolizy

Abstrakt

Badano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na stopień wbudowywania się kwasu kapronowego w cząsteczki oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów, czas reakcji, ilość wody w preparacie enzymatycznym, środowisko reakcji. Stwierdzono, że najkorzystniejsze warunki wbudowania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w preparacie enzymatycznym 10 %, stosunek molowy oleju do kwasu 1:4 i 1:5, heksan, czas trwania reakcji 3h.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Aktywność konferencyjna
Typ:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Ledóchowska E., Jachimczak J.: Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kapronowy na drodze enzymatycznej acydolizy// / : , 2005,
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 104 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi