Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności w wykorzystaniem metodyki QuEChERS = QuEChERS approach for the determination of pesticide residues in food matrixes
Abstrakt
Bez wątpienia, wartym uwagi podejściem do problemu oznaczania pestycydów, ze względu na różnorodność tej grupy związków, jest zastosowanie metodyk oznaczania pozostałości (multi-residue methods - MRMs). Niestety, w literaturze naukowej można znaleźć stosunkowo niewiele informacji na temat takiego podejścia do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności. Stąd próba przybliżenia czytelnikom kilku najistotniejszych, zdaniem autorów, metodyk analizy pozostałości mających zastosowanie do oznaczenia pestycydów w próbkach żywności.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 540 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Opublikowano w:
-
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S
nr 16,
strony 483 - 495,
ISSN: 1898-6196 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Beyer A., Biziuk M.: Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności w wykorzystaniem metodyki QuEChERS = QuEChERS approach for the determination of pesticide residues in food matrixes// Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S. -Vol. 16., iss. S 4 (2009), s.483-495
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 176 razy