Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS, DPPH oraz testu wykorzystującego odczynnik Folina-Ciocalteua. Najwyższą wartość TRSA oraz całkowitą zawartość GLS odnotowano w kapuście pochodzącej z Belgii. Podczas badań próbek kapusty zaobserwowano wysoką korelację pomiędzy wartościami TRSA oraz całkowitą zawartością GLS.

Cytowania

  • 6 2

    CrossRef

  • 7 8

    Web of Science

  • 8 6

    Scopus

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY nr 41, strony 1 - 9,
ISSN: 0023-6438
Język:
angielski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Drzewiecki J., Gorinstein S., Namieśnik J.: Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins// LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 41., (2008), s.1-9
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.lwt.2007.02.007
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 42 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi