Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS, DPPH oraz testu wykorzystującego odczynnik Folina-Ciocalteua. Najwyższą wartość TRSA oraz całkowitą zawartość GLS odnotowano w kapuście pochodzącej z Belgii. Podczas badań próbek kapusty zaobserwowano wysoką korelację pomiędzy wartościami TRSA oraz całkowitą zawartością GLS.
Cytowania
-
1 0 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 3 6
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 41,
strony 1 - 9,
ISSN: 0023-6438 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Drzewiecki J., Gorinstein S., Namieśnik J.: Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins// LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 41., (2008), s.1-9
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.lwt.2007.02.007
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 284 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
- H. Szaefer,
- B. Licznerska,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów