Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies
Abstrakt
Zcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości, rezystancja średniego zakresu częstotliwości i pojemności, rezystancja przeniesienia ładunku i impedancja dyfuzyjna mierzona jako współczynnik Warburga. Wartości rezystancji wysoko częstotliwościowej były nieczułe na stężenie elektrolitu dla wszystkich membran. Rezystancja średniej częstotliwości zależała od stężenia elektrolitu, zaś rezystancję przeniesienia ładunku można zaniedbać tylko dla dodatnio naładowanych membran.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
DESALINATION
nr 198,
strony 1 - 7,
ISSN: 0011-9164 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Szwacki J., Lisowska-Oleksiak A., Szpakowska M.: Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.1-7
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 121 razy