Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.
Abstrakt
Porównano dwie metody oznaczania struktury triacylogliceroli (TAG) przy użyciu lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody wg normy ISO. Substratami tłuszczowymi użytymi do badań były oleje: rzepakowy niskoerukowy, rzepakowy wysokoerukowy oraz olej oliwkowy. Metoda opracowana w postaci normy ISO wymaga wprowadzenia pewnych zmian: należy sporządzać zawiesinę enzymu w roztworze buforu TRIS, zwiększyć ilość próby użytej do badań oraz sprecyzować sposób mieszania reagentów. Dokonano również oceny statystycznej wyników składu kwasów tłuszczowych uzyskanych przy pomocy obu metod oraz porównano precyzję tych metod. Stwierdzono, że odznaczają się one podobną precyzją.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 38,
strony 31 - 41,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Jurkowska A.: Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 1-2 (2003), s.31-41
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 166 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
VOF-DEM-FEM combined model of the reef breakwater collapse
- S. Maeno,
- L. Bierawski,
- W. Magda
- + 1 autorów