Porównanie metody DSC do badania stabilności termooksydatywnej triacylogliceroli strukturyzowanych, otrzymanych w wyniku enzymatycznego przeestryfikowania tłuszczu mlecznego lub jego frakcji olejem słonecznikowym.
Abstrakt
Badano stabilność oksydatywną produktów enzymatycznego przeestryfikowania tłuszczu mlecznego i jego frakcji olejem słonecznikowym. Katalizatorem reakcji był Lipozyme RM IM. Mieszaniny wyjściowe i produkty reakcji rozdzielano metodą chromatografii kolumnowej. W wyizolowanych TAG oznaczano stabilność oksydatywną metodą DSC. Stwierdzono, że strukturyzowane TAG charakteryzowały się gorszą stabilnością niż TAG mieszanin wyjściowych. Jednocześnie tempo przemian termooksydatywnych, wyrażone ilością wydzielonego ciepła w czasie, było niższe niż dla odpowiadających im TAG przed przeestryfikowaniem.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa, 19-21 maja 2003 strony 105 - 108
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Tynek M., Ledóchowska E.: Porównanie metody DSC do badania stabilności termooksydatywnej triacylogliceroli strukturyzowanych, otrzymanych w wyniku enzymatycznego przeestryfikowania tłuszczu mlecznego lub jego frakcji olejem słonecznikowym.// Materiały konferencyjne XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Krasnobród k/Zamościa, 19-21 maja 2003/ Warszawa: Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.105-108
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 116 razy