Porównanie składu fitozwiązków i wybranych aktywności biologicznych warzyw i owoców o różnej pigmentacji. Poszukiwanie zależności między zawartością substancji bioaktywnych a potencjałem prozdrowotnym roślin jadalnych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Porównanie składu fitozwiązków i wybranych aktywności biologicznych warzyw i owoców o różnej pigmentacji. Poszukiwanie zależności między zawartością substancji bioaktywnych a potencjałem prozdrowotnym roślin jadalnych

Abstrakt

Celem projektu była próba znalezienia zależności pomiędzy składem bioaktywnych fitozwiązków a aktywnością biologiczną dla wybranych roślin jadalnych. Do badań wykorzystane zostały pary owoców lub warzyw należące do tego samego gatunku, ale różniące się zasadniczo zawartością określonych grup związków o wysokim potencjale biologicznym. Były to następujące odmiany roślin jadalnych: żółta, pomarańczowa i czerwona opuncja figowa, biały i czerwony burak, żółta i czerwona malina, białe i czerwone winogrona, biała i czarna morwa, biała, czerwona i czarna porzeczka, biała i czerwona kapusta oraz biały i fioletowy kalafior, zawierające lub nie fitozwiązki z grupy odpowiednio betalain lub antocyjanów. Założono, że rośliny należące do tego samego gatunku będą się charakteryzowały podobną matrycą roślinną i poprzez porównanie odmian będzie można wnioskować o roli różniącego je składnika dla wykazywanej przez daną roślinę aktywności biologicznej. Ocenione zostały właściwości biochemiczne w systemach bezkomórkowych i biologiczne w hodowli komórkowej, uznawane za wskazujące na chemoprewencyjny potencjał, a zatem także możliwość wykorzystania danego składnika żywności w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Na podstawie wyników badań podjęto próbę określenia zależności pomiędzy składem chemicznym aaktywnością biologiczną badanych roślin. Wykazano, że w przeciwieństwie do badań prowadzonych z użyciem wyizolowanych fitozwiązków, w przypadku rzeczywistych pokarmów roślinnych nie istnieje prosta zależność pomiędzy zawartością składnika aktywnego a efektem biologicznym. Poznanie interakcji pomiędzy różnymi składnikami wpływającymi na końcowe działanie zdrowotne ma bardzo duże znaczenie tak dla formułowania rekomendacji żywieniowych, jak i w projektowaniu żywności funkcjonalnej oraz skutecznych suplementów diety.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 101 razy

Licencja

Copyright (Author(s))

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Doktoraty, rozprawy habilitacyjne, nostryfikacje
Typ:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Język:
polski
Rok wydania:
2018
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 88 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi