Abstrakt
Zbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji między powierznią atraktora a stężeniem kwasu cytrynowego w układzie.
Cytowania
-
2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
DESALINATION
nr 198,
strony 353 - 359,
ISSN: 0011-9164 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.353-359
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.desal.2006.04.003
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 110 razy