Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators

Abstrakt

Zbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji między powierznią atraktora a stężeniem kwasu cytrynowego w układzie.

Cytowania

  • 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 4

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
DESALINATION nr 198, strony 353 - 359,
ISSN: 0011-9164
Język:
angielski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.353-359
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.desal.2006.04.003
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 110 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi