Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II
Abstrakt
W artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen, toluen) oraz chlorowcopochodne węglowodorów lifatycznych (chloroform, 1,1,1-tri-chloroetan, tetrachloran węgla, trichloroetylen, tetrachloroetylen).
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 26 - 28,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Michulec M., Wardencki W.: Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II// Analityka: Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2003), s.26-28
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 219 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
- W. Wardencki,
- P. Sowiński,
- J. Curyło
- + 1 autorów