Abstrakt
Proteins’ thermal stabilization is a significant problem in various biomedical, biotechnological, and technological applications. We investigated thermal stability of hen egg white lysozyme in aqueous solutions of the following stabilizing osmolytes: Glycine (GLY), N-methylglycine (NMG), N,N-dimethylglycine (DMG), N,N,N-trimethylglycine (TMG), and trimethyl-N-oxide (TMAO). Results of CD-UV spectroscopic investigation were compared with FTIR hydration studies’ results. Selected osmolytes increased lysozyme’s thermal stability in the following order: Gly>NMG>TMAO≈DMG>TMG. Theoretical calculations (DFT) showed clearly that osmolytes’ amino group protons and water molecules interacting with them played a distinctive role in protein thermal stabilization. The results brought us a step closer to the exact mechanism of protein stabilization by osmolytes.
Cytowania
-
8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 7
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.18388/abp.2014_950
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Acta Biochimica Polonica
nr 63,
strony 65 - 70,
ISSN: 0001-527X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Bruździak P., Panuszko A., Jourdan M., Stangret J.: Protein thermal stabilization in aqueous solutions of osmolytes// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 63, iss. 1 (2016), s.65-70
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.18388/abp.2014_950
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 239 razy