Przemysłowa produkcja aminokwasów - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Przemysłowa produkcja aminokwasów

Abstrakt

Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.

Cytuj jako

Autor (1)

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Kołodziejczyk A.: Przemysłowa produkcja aminokwasów// . -., (2005),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 453 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi