Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska

Abstrakt

Produkty pszczele posiadają właściwości lecznicze i są źródłem wielu biopierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia ludzkiego. Dlatego też uznawane są przez człowieka za cenne produkty spożywcze. Pszczoły miodne mogą przynosić do ula wiele zanieczyszczeń osadzonych na roślinach pożytkowych. Wśród tych zanieczyszczeń ważną grupę stanowią ksenobiotyki z grupy pestycydów. Stosowane w rolnictwie środki ochrony roślin mogą być przyczyną nie tylko masowych zatruć pszczół, ale również przedostawać się do produktów pszczelich. Obecność ksenobiotyków w tych produktach może pogarszać ich jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Przeprowadzając badania analityczne organizmów samych pszczół, jak i produktów pszczelich można uzyskać informacje zarówno o:- stanie skażenia środowiska na terenie operowania danej kolonii pszczelej;- stopnia skażenia produktów pszczelich, które ze względu na swoje właściwości lecznicze cieszą się uznaniem konsumentów, a w przypadku występowania w nich zanieczyszczeń może być przyczyną dodatkowego zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 86 - 88,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Bargańska Ż., Namieśnik J.: Pszczoły i produkty pszczele - wskaźniki stopnia skażenia środowiska// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2011), s.86-88
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 197 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi