Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions

Abstrakt

Native potato starch was sulfated, selenated, borated, silicated and zincatated by means of microwave-assisted reactions with varying doses of relevant reagents. Resulting products were characterized involving rheological behavior of pastes, their weight-average molecular weight (Mw), and radius of gyration (Rg). Most of the pastes showed shear-thinning behavior, with the flow behavior index (n) below unity. The pastes of starch sulfated and borated with boric acid exhibited n higher than native potato starch paste. They had significantly lower consistency index (K) and plastic viscosity and no yield stress. Mw values of these starches were considerably reduced. The pastes of starch selenate, borate after borax, and silicate after silicic acid, with n lower than native potato starch, had similarly lower K and plastic viscosity but, simultaneously, they showed non-zero yield stress values, and yield stress, Mw and Rg of starch selenate were reagent concentration dependent. Also magnitudes of n, K, plastic viscosity, yield stress, Mw and Rg of pastes of starch silicate after sodium metasilicate and zincatate were reagent concentration dependent. While their n rose with concentration, K and plastic viscosity significantly decreased, and yield stress ceased. The effect of temperature on the apparent viscosity of modified starch pastes followed Arrhenius equation.

Cytowania

  • 1 5

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 9

    Scopus

Autorzy (4)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 113 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY nr 53, wydanie 1, strony 249 - 254,
ISSN: 0023-6438
Język:
angielski
Rok wydania:
2013
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Opalińska-Piskorz J., Tylingo R.: Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions// LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 53, iss. 1 (2013), s.249-254
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.lwt.2013.01.009
Bibliografia: test
  1. Aberle, Th., Burchard, W., Vorwerg, W., & Radosta, S. (1994). Conformational con- tribution of amylose and amylopectin to the structural properties of starches from various sources. Starch/Stärke, 46, 329e335. otwiera się w nowej karcie
  2. Bello-Perez, L. A., Paredes-Lopez, O., Roger, P., & Colonna, P. (1996). Molecular characteristics of some amylopectins. Cereal Chemistry, 73, 12e17. otwiera się w nowej karcie
  3. Bhandari, P. N., Singhal, R. S., & Kale, D. D. (2002). Effect of succinylation on the rheological profile of starch pastes. Carbohydrate Polymers, 47, 365e371. otwiera się w nowej karcie
  4. Djakovic, L. J., & Dokic, P. (1972). Rheological characteristics of starch gels. Starch/ Stärke, 24, 195e201. otwiera się w nowej karcie
  5. Holdsworth, S. D. (1971). Applicability of rheological models to the interpretation of flow and processing behavior of fluid food products. Journal of Texture Studies, 2, 393e418. otwiera się w nowej karcie
  6. Kaur, B., Ariffin, F., Bhat, R., & Karim, A. A. (2012). Progress in starch modification in the last decade. Food Hydrocolloids, 26, 398e404. otwiera się w nowej karcie
  7. Lacroix, M. (2009). Mechanical and permeability properties of edible films and coatings for food and pharmaceutical applications. In M. E. Embuscado, & otwiera się w nowej karcie
  8. K. C. Huber (Eds.), Edible films and coatings for food applications (pp. 347e366). New York: Springer. otwiera się w nowej karcie
  9. Lewandowicz, G., Fornal, J., Walkowski, A., Mą czy nski, M., Urbaniak, G., & Szyma nska, G. (2000). Starch esters obtained by microwave radiationestruc- ture and functionality. Industrial Crops and Products, 11, 249e257. otwiera się w nowej karcie
  10. Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854e5860.
  11. Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2003). Polymeric complexes from casein and starch phosphate: characteristics and enzyme susceptibility. Journal of Polymer and the Environment, 12, 17e25.
  12. Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2004). Polymeric complexes of cornstarch and waxy cornstarch phosphates with milk casein and their per- formance as biodegradable materials. Molecules, 9, 550e567. otwiera się w nowej karcie
  13. Rao, M. A. (1999). Flow and functional models for rheological properties of fluid foods. In M. A. Rao (Ed.), Rheology of fluid and semisolid foods (pp. 25e57). Maryland: Aspen Publication. otwiera się w nowej karcie
  14. Rutiaga, M. O., Galan, L. J., Morales, L. H., Gordon, S. H., Imam, S. H., Orts, W. J., et al. (2005). Mechanical property and biodegradability of cast films prepared from blends of oppositely charged biopolymers. Journal of Polymers and the Envi- ronment, 13(2), 185e191. otwiera się w nowej karcie
  15. Schramm, G. (1994). A practical approach to rheology and rheometry (2nd ed.). Karlsruhe: Gebrueder HAAKE GmbH.
  16. Staroszczyk, H. (2009a). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31e41. otwiera się w nowej karcie
  17. Staroszczyk, H. (2009b). Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohy- drate Polymers, 77, 506e515. otwiera się w nowej karcie
  18. Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., & Tomasik, P. (2007). Micro- wave assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers, 140. otwiera się w nowej karcie
  19. Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010b). Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962e969. otwiera się w nowej karcie
  20. Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010a). Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid. Carbohydrate Polymers, 81, 599e606. otwiera się w nowej karcie
  21. Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299e304. otwiera się w nowej karcie
  22. Tolstoguzov, V. B. (1986). Functional properties of proteinepolysaccharide mixtures. In J. R. Mitchell, & D. A. Ledward (Eds.), Functional properties of food macro- molecules (pp. 385e415). London: Elsevier Applied Science.
  23. Tomasik, P., & Horton, D. (2013). Enzymatic conversions of starch. Avances in Car- bohydrate Chemistry and Biochemistry, 68, 59e436. otwiera się w nowej karcie
  24. Tomasik, P., & Schilling, C. H. (1998a). Starch complexes. Part I., complexes with inorganic guests. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 53, 263e343. otwiera się w nowej karcie
  25. Tomasik, P., & Schilling, C. H. (1998b). Starch complexes. Part II., complexes with organic guests. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 53, 345e426. otwiera się w nowej karcie
  26. Tomasik, P., & Schilling, C. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 175e403. otwiera się w nowej karcie
  27. Tomasik, P., Wiejak, S., & Palasinski, M. (1989). The thermal decomposition of car- bohydrates. Part II. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 47, 279e344. otwiera się w nowej karcie
  28. Tomasik, P., & Zaranyika, M. F. (1995). Non-conventional modifications of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 51, 243e318. otwiera się w nowej karcie
  29. Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2000). Apple pectin complexes with whey protein isolate. Food Hydrocolloids, 14, 377e382. otwiera się w nowej karcie
  30. Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2001a). Complexes of potato starch with casein. International Journal of Food Science & Technology, 36, 509e515. otwiera się w nowej karcie
  31. Zaleska, H., Ring, S., & Tomasik, P. (2001b). Electrosynthesis of potato starchewhey protein isolate complexes. Carbohydrate Polymers, 45, 89e94. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 127 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi