Abstrakt
Native potato starch was sulfated, selenated, borated, silicated and zincatated by means of microwave-assisted reactions with varying doses of relevant reagents. Resulting products were characterized involving rheological behavior of pastes, their weight-average molecular weight (Mw), and radius of gyration (Rg). Most of the pastes showed shear-thinning behavior, with the flow behavior index (n) below unity. The pastes of starch sulfated and borated with boric acid exhibited n higher than native potato starch paste. They had significantly lower consistency index (K) and plastic viscosity and no yield stress. Mw values of these starches were considerably reduced. The pastes of starch selenate, borate after borax, and silicate after silicic acid, with n lower than native potato starch, had similarly lower K and plastic viscosity but, simultaneously, they showed non-zero yield stress values, and yield stress, Mw and Rg of starch selenate were reagent concentration dependent. Also magnitudes of n, K, plastic viscosity, yield stress, Mw and Rg of pastes of starch silicate after sodium metasilicate and zincatate were reagent concentration dependent. While their n rose with concentration, K and plastic viscosity significantly decreased, and yield stress ceased. The effect of temperature on the apparent viscosity of modified starch pastes followed Arrhenius equation.
Cytowania
-
1 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 9
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 53,
wydanie 1,
strony 249 - 254,
ISSN: 0023-6438 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Opalińska-Piskorz J., Tylingo R.: Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions// LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 53, iss. 1 (2013), s.249-254
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.lwt.2013.01.009
- Bibliografia: test
-
- Aberle, Th., Burchard, W., Vorwerg, W., & Radosta, S. (1994). Conformational con- tribution of amylose and amylopectin to the structural properties of starches from various sources. Starch/Stärke, 46, 329e335. otwiera się w nowej karcie
- Bello-Perez, L. A., Paredes-Lopez, O., Roger, P., & Colonna, P. (1996). Molecular characteristics of some amylopectins. Cereal Chemistry, 73, 12e17. otwiera się w nowej karcie
- Bhandari, P. N., Singhal, R. S., & Kale, D. D. (2002). Effect of succinylation on the rheological profile of starch pastes. Carbohydrate Polymers, 47, 365e371. otwiera się w nowej karcie
- Djakovic, L. J., & Dokic, P. (1972). Rheological characteristics of starch gels. Starch/ Stärke, 24, 195e201. otwiera się w nowej karcie
- Holdsworth, S. D. (1971). Applicability of rheological models to the interpretation of flow and processing behavior of fluid food products. Journal of Texture Studies, 2, 393e418. otwiera się w nowej karcie
- Kaur, B., Ariffin, F., Bhat, R., & Karim, A. A. (2012). Progress in starch modification in the last decade. Food Hydrocolloids, 26, 398e404. otwiera się w nowej karcie
- Lacroix, M. (2009). Mechanical and permeability properties of edible films and coatings for food and pharmaceutical applications. In M. E. Embuscado, & otwiera się w nowej karcie
- K. C. Huber (Eds.), Edible films and coatings for food applications (pp. 347e366). New York: Springer. otwiera się w nowej karcie
- Lewandowicz, G., Fornal, J., Walkowski, A., Mą czy nski, M., Urbaniak, G., & Szyma nska, G. (2000). Starch esters obtained by microwave radiationestruc- ture and functionality. Industrial Crops and Products, 11, 249e257. otwiera się w nowej karcie
- Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854e5860.
- Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2003). Polymeric complexes from casein and starch phosphate: characteristics and enzyme susceptibility. Journal of Polymer and the Environment, 12, 17e25.
- Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2004). Polymeric complexes of cornstarch and waxy cornstarch phosphates with milk casein and their per- formance as biodegradable materials. Molecules, 9, 550e567. otwiera się w nowej karcie
- Rao, M. A. (1999). Flow and functional models for rheological properties of fluid foods. In M. A. Rao (Ed.), Rheology of fluid and semisolid foods (pp. 25e57). Maryland: Aspen Publication. otwiera się w nowej karcie
- Rutiaga, M. O., Galan, L. J., Morales, L. H., Gordon, S. H., Imam, S. H., Orts, W. J., et al. (2005). Mechanical property and biodegradability of cast films prepared from blends of oppositely charged biopolymers. Journal of Polymers and the Envi- ronment, 13(2), 185e191. otwiera się w nowej karcie
- Schramm, G. (1994). A practical approach to rheology and rheometry (2nd ed.). Karlsruhe: Gebrueder HAAKE GmbH.
- Staroszczyk, H. (2009a). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31e41. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H. (2009b). Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohy- drate Polymers, 77, 506e515. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., & Tomasik, P. (2007). Micro- wave assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers, 140. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010b). Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962e969. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010a). Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid. Carbohydrate Polymers, 81, 599e606. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299e304. otwiera się w nowej karcie
- Tolstoguzov, V. B. (1986). Functional properties of proteinepolysaccharide mixtures. In J. R. Mitchell, & D. A. Ledward (Eds.), Functional properties of food macro- molecules (pp. 385e415). London: Elsevier Applied Science.
- Tomasik, P., & Horton, D. (2013). Enzymatic conversions of starch. Avances in Car- bohydrate Chemistry and Biochemistry, 68, 59e436. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., & Schilling, C. H. (1998a). Starch complexes. Part I., complexes with inorganic guests. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 53, 263e343. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., & Schilling, C. H. (1998b). Starch complexes. Part II., complexes with organic guests. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 53, 345e426. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., & Schilling, C. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 175e403. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., Wiejak, S., & Palasinski, M. (1989). The thermal decomposition of car- bohydrates. Part II. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 47, 279e344. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., & Zaranyika, M. F. (1995). Non-conventional modifications of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 51, 243e318. otwiera się w nowej karcie
- Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2000). Apple pectin complexes with whey protein isolate. Food Hydrocolloids, 14, 377e382. otwiera się w nowej karcie
- Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2001a). Complexes of potato starch with casein. International Journal of Food Science & Technology, 36, 509e515. otwiera się w nowej karcie
- Zaleska, H., Ring, S., & Tomasik, P. (2001b). Electrosynthesis of potato starchewhey protein isolate complexes. Carbohydrate Polymers, 45, 89e94. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 127 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Injectable poloxamer/graphene oxide hydrogels with well‐controlled mechanical and rheological properties
- E. Rohani,
- H. Vahabi,
- K. Formela
- + 2 autorów