Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności

Abstrakt

Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3 strony 114 - 148
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Bartoszek-Pączkowska A.: Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności// Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.114-148
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 752 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi