Abstrakt
Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3 strony 114 - 148
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Bartoszek-Pączkowska A.: Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności// Chemia żywności - Odżywcze i zdrowowotne właściwości składników żywności. T. 3/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.114-148
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 760 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
- B. Kusznierewicz,
- A. Piasek,
- J. Lewandowska
- + 2 autorów