Simultaneous grouping and ranking with combination of SOM and TOPSIS for selection of preferable analytical procedure for furan determination in food
Abstrakt
Novel methodology for grouping and ranking with application of self-organizing maps and multicriteria decision analysis is presented. The dataset consists of 22 objects that are analytical procedures applied to furan determination in food samples. They are described by 10 variables, referred to their analytical performance, environmental and economic aspects. Multivariate statistics analysis allows to limit the amount of input data for ranking analysis. Assessment results show that the most beneficial procedures are based on microextraction techniques with GC-MS final determination. It is presented how the information obtained from both tools complement each other. The applicability of combination of grouping and ranking is also discussed.
Cytowania
-
1 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 8
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
TALANTA.The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry
nr 178,
strony 928 - 933,
ISSN: 0039-9140 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Marcinkowska R., Tsakovski S., Lavanu A., Namieśnik J., Tobiszewski M.: Simultaneous grouping and ranking with combination of SOM and TOPSIS for selection of preferable analytical procedure for furan determination in food// TALANTA. -Vol. 178, (2018), s.928-933
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.talanta.2017.10.044
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 163 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Machine Learning and Text Analysis in an Artificial Intelligent System for the Training of Air Traffic Controllers
- T. Shmelova,
- Y. Sikirda,
- N. Rizun
- + 2 autorów