Abstrakt
Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na możliwości technologicznezmniejszenia skażenia żywności.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności strony 516 - 544
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 324 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Amigdalina - lek przeciwnowotworowy czy trucizna?
- E. Jaszczak-Wilke,
- S. Narkowicz,
- J. Namieśnik
- + 1 autorów
2017