Skażenia żywności. Rozdział 5 - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Skażenia żywności. Rozdział 5

Abstrakt

W rozdziale 5 przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii: definicja i zakres toksykologii żywności, trucizny - definicje, zatrucia, kryteria oceny higieniczno-toksykologicznej związków chemicznych, toksykologię związków chemicznych występujących w żywności, wchłanianie, przemiany substancji w organizmie, wydalanie i wydzielanie, czynniki wpływające na wchłanianie z przewodu pokarmowego, mechanizm przemian i wynik działania związku. Opisano szkodliwe związki chemiczne występujące w surowcach i produktach żywnościowych jako skutek: zanieczyszczenia chemicznego powietrza, wód i gleby (metale ciężkie, polichlorobifenyle, dioksyny, radionuklidy), chemizacji rolnictwa (azotany III i V, pestycydy), składowania (mikotoksyny) lub powstawania w czasie procesu technologicznego (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) a także ich działanie toksyczne oraz technologiczne możliwości zmniejszenia zawartości szkodliwych związków w żywności.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
Chemia żywności. Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności strony 149 - 177
Język:
polski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Sadowska M.: Skażenia żywności. Rozdział 5// Chemia żywności. Tom 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007, s.149-177
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 360 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi