Składniki mineralne - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Składniki mineralne

Abstrakt

Opisano zawartość w żywności, przyswajalność oraz rolę w organizmie człowieka, tzw. składników mineralnych. Obecnie za składniki mineralne uważane są następujące pierwiastki: wapń, fosfor, siarka, sód, potas, chlor, magnez, żelazo, fluor, krzem, cynk, a także mangan, miedź, selen, jod, molibden, chrom, kobalt i bor.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Tytuł wydania:
W : Chemia żywności : Główne składniki żywności. Tom 1 strony 67 - 102
Język:
polski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Dołęga A.: Składniki mineralne// Chemia żywności tom 1 - główne składniki żywności/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.67-102
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 744 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi