Abstrakt
Opisano zawartość w żywności, przyswajalność oraz rolę w organizmie człowieka, tzw. składników mineralnych. Obecnie za składniki mineralne uważane są następujące pierwiastki: wapń, fosfor, siarka, sód, potas, chlor, magnez, żelazo, fluor, krzem, cynk, a także mangan, miedź, selen, jod, molibden, chrom, kobalt i bor.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W : Chemia żywności : Główne składniki żywności. Tom 1 strony 67 - 102
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Dołęga A.: Składniki mineralne// Chemia żywności tom 1 - główne składniki żywności/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.67-102
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 753 razy