Sodium alginate decreases the permeability of intestinal mucus - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sodium alginate decreases the permeability of intestinal mucus

Abstrakt

In the small intestine the nature of the environment leads to a highly heterogeneous mucus layer primarily composed of the MUC2 mucin. We set out to investigate whether the soluble dietary fibre sodium alginate could alter the permeability of the mucus layer. The alginate was shown to freely diffuse into the mucus and to have minimal effect on the bulk rheology when added at concentrations below 0.1%. Despite this lack of interaction between the mucin and alginate, the addition of alginate had a marked effect on the diffusion of 500 nm probe particles, which decreased as a function of increasing alginate concentration. Finally, we passed a protein stabilised emulsion through a simulation of oral, gastric and small intestinal digestion. We subsequently showed that the addition of 0.1% alginate to porcine intestinal mucus decreased the diffusion of fluorescently labelled lipid present in the emulsion digesta. This reduction may be sufficient to reduce problems associated with high rates of lipid absorption such as hyperlipidaemia.

Cytowania

  • 6 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6 4

    Scopus

Autorzy (8)

  • Zdjęcie użytkownika  Alan Mackie

    Alan Mackie

    • Norwich Research Park Institute of Food Research
  • Zdjęcie użytkownika  Kristi Aarak

    Kristi Aarak

    • UMB – Norwegian University of Life Sciences Department of Chemistry, Biotechnology and Food Science (IKBM)
  • Zdjęcie użytkownika  Neil Rigby

    Neil Rigby

    • Norwich Research Park Institute of Food Research
  • Zdjęcie użytkownika  Roger Parker

    Roger Parker

    • Norwich Research Park Institute of Food Research
  • Zdjęcie użytkownika  Guy Channell

    Guy Channell

    • University of Nottingham National Centre for Macromolecular Hydrodynamics
  • Zdjęcie użytkownika  Stephen Harding

    Stephen Harding

    • University of Nottingham National Centre for Macromolecular Hydrodynamics
  • Zdjęcie użytkownika  Balazs Bajka

    Balazs Bajka

    • Norwich Research Park Institute of Food Research

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD HYDROCOLLOIDS nr 52, strony 749 - 755,
ISSN: 0268-005X
Język:
angielski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Mackie A., Macierzanka A., Aarak K., Rigby N., Parker R., Channell G., Harding S., Bajka B.: Sodium alginate decreases the permeability of intestinal mucus// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 52, (2016), s.749-755
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodhyd.2015.08.004
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 120 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi