Studies on the Combined Impact of Starch Source and Multiple Processing on Selected Properties of Thermoplastic Starch/Ethylene-Vinyl Acetate Blends - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Studies on the Combined Impact of Starch Source and Multiple Processing on Selected Properties of Thermoplastic Starch/Ethylene-Vinyl Acetate Blends

Abstrakt

Thermoplastic starch (TPS)/ethylene vinyl acetate (EVA) blends compatibilized with polyethylene-graft-maleic anhydride (PE-g-MA) were prepared from various native starches (potato, maize and waxy maize) and subjected to multiple extrusion cycles. Source of starch has significant impact on its composition, hence properties of obtained TPS and their blends with EVA. Higher content of amylopectin in waxy maize starch, comparing to other types, enhanced the mechanical performance and increased tensile strength and elastic modulus even by 41 and 71%, respectively. Such effect was related to the branching of amylopectin and was confirmed by SEM analysis of fracture areas, which showed more ductile behavior for blends with higher content of amylose. Multiple processing had beneficial impact on the performance of blends, due to the increasing compatibility and more homogenous structure after additional processing time. FTIR analysis indicated higher extent of compatibilization reaction, which, together with finer morphology, resulted in the enhancement of mechanical performance. Such effect is very beneficial from application point of view, because materials can be reprocessed without the loss of properties.

Cytowania

  • 1 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 3

    Scopus

Autorzy (4)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 44 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT nr 27, strony 1112 - 1126,
ISSN: 1566-2543
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Hejna A., Lenża J., Formela K., Korol J.: Studies on the Combined Impact of Starch Source and Multiple Processing on Selected Properties of Thermoplastic Starch/Ethylene-Vinyl Acetate Blends// JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT. -Vol. 27, iss. 5 (2019), s.1112-1126
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s10924-019-01406-1
Bibliografia: test
  1. Mohammadi Nafchi A, Moradpour M, Saeidi M, Alias AK (2013) Starch-Stärke 65(1-2):61
  2. Zuo Y, Gu J, Tan H, Zhang Y (2015) J Wuhan Univ Technol- Mater Sci Ed 30(2):423 otwiera się w nowej karcie
  3. Khan B, Bilal Khan Niazi M, Samin G, Jahan Z (2016) J Food Process Eng 40(3):e12447 otwiera się w nowej karcie
  4. Zhang Y, Rempel C, Liu Q (2014) Crit Rev Food Sci 54(10):1353 otwiera się w nowej karcie
  5. Huneault MA, Li H (2007) Polymer 48(1):270 otwiera się w nowej karcie
  6. Carvalho AJ, Job A, Alves N, Curvelo AA, Gandini A (2003) Carbohyd Polym 53(1):95 otwiera się w nowej karcie
  7. Koh JJ, Zhang X, He C (2018) Int J Biol Macromol 109:99 otwiera się w nowej karcie
  8. Reis KC, Pereira J, Smith AC, Carvalho CWP, Wellner N, Yakimets I (2008) J Food Eng 89(4):361 otwiera się w nowej karcie
  9. Bin-Dahman OA, Jose J, Al-Harthi MA (2015) Starch-Stärke 67(11-12):1061 otwiera się w nowej karcie
  10. Tang X, Alavi S (2011) Carbohyd Polym 85(1):7 otwiera się w nowej karcie
  11. Maliger RB, Halley PJ (2014) In: Halley PJ, Averous L (eds) Starch polymers. Elsevier, Amsterdam, p 291 otwiera się w nowej karcie
  12. Patel V (2009) Adv Mat Res 67:185 otwiera się w nowej karcie
  13. Da Róz AL, Ferreira AM, Yamaji FM, Carvalho AJF (2012) Car- bohyd Polym 90(1):34 otwiera się w nowej karcie
  14. Zobel HF (1998) Starch-Stärke 40(2):44 otwiera się w nowej karcie
  15. Hubackova J, Dvorackova M, Svoboda P, Mokrejs P, Kupec J, Pozarova I, Alexy P, Bugaj P, Machovsky M, Koutny M (2013) Polym Test 32(6):1011 otwiera się w nowej karcie
  16. Vinhas GM, de Lima SM, Santos LA, de Andrade Lima MAG, de Almeida YMB (2007) Braz Arch Biol Technol 50(3):361 otwiera się w nowej karcie
  17. Perez MA, Rivas BL, Rodriguez-Llamazares S (2013) J Chil Chem Soc 58(1):1643
  18. Sadrmohaghegh C, Scott G, Setudeh E (1985) Polym-Plast Tech- nol 24(2-3):149 otwiera się w nowej karcie
  19. Farahnaky A, Saberi B, Majzoobi M (2013) J Texture Stud 44(3):176 otwiera się w nowej karcie
  20. Korol J, Lenża J, Formela K (2015) Compos B 68:310 otwiera się w nowej karcie
  21. Korol J, Lenza J, Burchart-Korol D, Bajer K (2012) Przem Chem 91(11):2196
  22. Formela K, Korol J, Cysewska M, Haponiuk JT (2013) Przem Chem 92(4):512 otwiera się w nowej karcie
  23. Young AH (1984) In: Whistler RL, BeMiller JN, Paschall EF (eds) Starch chemistry and technology. Academic Press, Lon- don, p 249
  24. Santha N, Sudha KG, Vijaykumari KP, Nayar VU, Moorthy SN (1990) J Chem Sci 102:705 otwiera się w nowej karcie
  25. Kubo S, Kadla JF (2005) Biomacromol 6:2815 otwiera się w nowej karcie
  26. Capron I, Robert P, Colonna P, Brogly M, Planchot V (2007) Carbohyd Polym 68(2):249 otwiera się w nowej karcie
  27. Sevenou O, Hill SE, Farhat IA, Mitchell JR (2002) Int J Biol Macromol 31(3):79 otwiera się w nowej karcie
  28. Lourdin D, Putaux JL, Potocki-Véronèse G, Chevigny C, Rolland- Sabaté A, Buléon A (2015) Crystalline structure in starch. In: Nakamura Y (ed) Starch. Springer, Tokyo, p 61 otwiera się w nowej karcie
  29. Kizil R, Irudayaraj J, Seetharaman K (2002) J Agric Food Chem 50:3912 otwiera się w nowej karcie
  30. Mojet BL, Ebbesen SD, Lefferts L (2010) Chem Soc Rev 39(12):4643 otwiera się w nowej karcie
  31. Castillo L, López O, López C, Zaritzky N, García MA, Barbosa S, Villar M (2013) Carbohyd Polym 95(2):664 otwiera się w nowej karcie
  32. Yu L, Christie G (2001) Carbohyd Polym 46:179 otwiera się w nowej karcie
  33. Tako M, Tamaki Y, Teruya T, Takeda Y (2014) Food Nutr Sci 5(3):280 otwiera się w nowej karcie
  34. Singh N, Singh J, Kaur L, Singh Sodhi N, Singh Gill B (2003) Food Chem 81(2):219 otwiera się w nowej karcie
  35. Rudnik E, Matuschek G, Milanov N, Kettrup A (2006) J Therm Anal Calorim 85(2):267 otwiera się w nowej karcie
  36. Mali S, Grossmann MVE, García MA, Martino MN, Zaritzky NE (2006) J Food Eng 75(4):453 otwiera się w nowej karcie
  37. LeCorre D, Bras J, Dufresne A (2011) J Nanopart Res 13(12):7193 otwiera się w nowej karcie
  38. Todica M, Nagy EM, Niculaescu C, Stan O, Cioica N, Pop C (2016) J Spectrosc 2016:9605312 otwiera się w nowej karcie
  39. Lopez-Rubio A, Flanagan BM, Gilbert EP, Gidley MJ (2008) Biopolymers 89(9):761 otwiera się w nowej karcie
  40. Gironès J, Lόpez JP, Mutjé P, Carvalho AJF, Curvelo AAS, Vilasec F (2012) Compos Sci Technol 72:858 otwiera się w nowej karcie
  41. Angellier H, Molina-Boisseau S, Dole P, Dufresne A (2006) Bio- macromol 7(2):531 otwiera się w nowej karcie
  42. Balakrishnan P, Sreekala MS, Kunaver M, Huskić M, Thomas S (2017) Carbohyd Polym 169:176 otwiera się w nowej karcie
  43. Balakrishnan P, Gopi S, Sreekala MS, Thomas S (2017) Starch- Stärke 70(1-2):1700139 otwiera się w nowej karcie
  44. Sills DL, Gossett JM (2012) Biotechnol Bioeng 109:353 otwiera się w nowej karcie
  45. Qin Y, Liu C, Jiang S, Xiong L, Sun Q (2016) Ind Crop Prod 87:182 otwiera się w nowej karcie
  46. Morán J, Alvarez V, Petrucci R, Kenny J, Vazquez A (2006) J Appl Polym Sci 103(1):228 otwiera się w nowej karcie
  47. Shujun W, Jiugao Y, Jinglin Y (2005) Polym Degrad Stabil 87(3):395 otwiera się w nowej karcie
  48. Zullo R, Iannace S (2009) Carbohyd Polym 77(2):376 otwiera się w nowej karcie
  49. Lawton JW (1996) Carbohyd Polym 29(3):203 otwiera się w nowej karcie
  50. Zubova EA (2013) In: Palsule S (ed) Encyclopedia of polymers and composites. Springer Verlag, Berlin otwiera się w nowej karcie
  51. Chung WT, Yeh WJ, Hong PD (2002) J Appl Polym Sci 83:2426 otwiera się w nowej karcie
  52. Wunderlich B, Dole M (1957) J Polym Sci 24(106):201 otwiera się w nowej karcie
  53. Sabetzadeh M, Bagheri R, Masoomi M (2015) Carbohyd Polym 119:126 otwiera się w nowej karcie
  54. Abdul Wahab MK, Ismail H, Othman N (2012) Polym-Plast Tech- nol 51(3):298
  55. Itim B, Philip M (2015) Polym Degrad Stabil 117:84 otwiera się w nowej karcie
  56. Chiu MH, Prenner EJ (2011) J Pharm BioAllied Sci 3(1):39
  57. Eguiazábal JI, Nazábal J (1990) Polym Eng Sci 30(9):527 otwiera się w nowej karcie
  58. Peres AM, Pires RR, Oréfice RL (2016) Carbohyd Polym 136:210 otwiera się w nowej karcie
  59. Kudva RA, Keskkula H, Paul DR (2000) Polymer 41(1):239 otwiera się w nowej karcie
  60. Pedroso AG, Rosa DS (2005) Polym Adv Technol 16(4):310 otwiera się w nowej karcie
  61. Zhang M, Thomas NL (2009) J Appl Polym Sci 116(2):688 otwiera się w nowej karcie
  62. Varaprasad K, Pariguana M, Raghavendra GM, Jayaramudu T, Sadiku ER (2017) Mater Sci Eng C 70:85 otwiera się w nowej karcie
  63. Sommers LE (1977) J Environ Qual 6(2):225 otwiera się w nowej karcie
  64. Zhang FS, Nriagu JO, Itoh H (2005) Water Res 39(2-3):389 otwiera się w nowej karcie
  65. Tomaszewska-Ciosk E, Golachowski A, Zdybel E (2013) Pol J Chem Technol 15:110 otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 116 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi