Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim

Abstrakt

Antybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa, czyli powstanie i rozprzestrzenianie się opornych na antybiotyki szczepów bakterii, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Antybiotyki występują w żywności na bardzo niskim poziomie stężeń, zatem ich oznaczanie jest wyzwaniem dla analityków. W związku z tym rośnie zainteresowanie nowymi metodykami analitycznymi zaliczanymi do grupy Multiresidue methods, które umożliwiają jednoczesne oznaczanie śladowych i ultraśladowych ilości szerokiego spektrum analitów z jednej próbki i w jednym cyklu analitycznym na bardzo niskim poziomie stężeń.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 58 - 62,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Bargańska Ż., Namieśnik J.: Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2012), s.58-62
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 887 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi