Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats

Abstrakt

Zbadano bioaktywność surowego i gotowanego czosnku (Allium sativium L.). Stwierdzono, że gotowanie czosnku w temperaturze 100 °C przez 20 minut nie wpływa na jego bioaktywność.Samcom szczurów (z badanej populacji) podzielonym losowo na 10 grup, podawano żywność z różnym dodatkiem czosnku. Natomiast grupa kontrolna była karmiona dietą podstawową złożoną ze skrobi pszenicznej, oleju sojowego, celulozy, minerałów i mieszaniny witamin. Stwierdzono, że dodatek surowego lub gotowanego czosnku do diety szczurów wpłynął na obniżenie poziomu lipidów i wzrost aktywności przeciwutleniającej plazmy.

Cytowania

  • 5 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5 1

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
NUTRITION RESEARCH nr 26, strony 362 - 368,
ISSN: 0271-5317
Język:
angielski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Najman K., Namieśnik J., Park Y., Jung S., Kang S.: Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats// NUTRITION RESEARCH. -Vol. 26., (2006), s.362-368
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.nutres.2006.06.008
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 72 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi