Abstrakt
Zbadano bioaktywność surowego i gotowanego czosnku (Allium sativium L.). Stwierdzono, że gotowanie czosnku w temperaturze 100 °C przez 20 minut nie wpływa na jego bioaktywność.Samcom szczurów (z badanej populacji) podzielonym losowo na 10 grup, podawano żywność z różnym dodatkiem czosnku. Natomiast grupa kontrolna była karmiona dietą podstawową złożoną ze skrobi pszenicznej, oleju sojowego, celulozy, minerałów i mieszaniny witamin. Stwierdzono, że dodatek surowego lub gotowanego czosnku do diety szczurów wpłynął na obniżenie poziomu lipidów i wzrost aktywności przeciwutleniającej plazmy.
Cytowania
-
5 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5 1
Scopus
Autorzy (8)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
NUTRITION RESEARCH
nr 26,
strony 362 - 368,
ISSN: 0271-5317 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Najman K., Namieśnik J., Park Y., Jung S., Kang S.: Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats// NUTRITION RESEARCH. -Vol. 26., (2006), s.362-368
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.nutres.2006.06.008
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 105 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
- Z. Jastrzębski,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 8 autorów
The novel cannabinoid CB1 receptor neutral antagonist AM4113 suppresses ood intake and food-reinforced behavior but does not induce signs of nausea in rats
- K. S. Sink,
- P. J. Mclaughlin,
- J. A. T. Wood
- + 9 autorów