Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety.

Abstrakt

W rozdziale wykazano sprzeczność pomiędzy szczytnymi celami Prawa Żywnościowego UE mającymi na celu absolutna ochronę zdrowia konsumenta a praktyką i wpływem wielkich organizacji przemysłowych skutkiem działań których, liczba dodatków do żywności z ok. 260 dozwolonych w RP przed wstąpieniem do UE wzrosła do ponad 330 wg aktów prawnych UE. Stosowanie dodatków do żywności ma przede wszystkim na celu przedłużenie okresu "shelf life" (przydatności do spożycia) np. przez dodatek dotychczas niedozwolonych w RP przeciwutleniaczy BHA (E 320) i BHT (E 321), bądź ułatwienie procesów technologicznych np. przez dodatek DMPS dimetylopolisiloksanu (E 900), substancji przeciwpianotwórczej, zapobiegającej m.in. pryskaniu tłuszczu przy smażeniu frytek.

Pełna treść

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział w książce - monografii autorskiej/podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język:
angielski
Rok wydania:
2004

wyświetlono 1 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi