Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety.

Abstrakt

W rozdziale wykazano sprzeczność pomiędzy szczytnymi celami Prawa Żywnościowego UE mającymi na celu absolutna ochronę zdrowia konsumenta a praktyką i wpływem wielkich organizacji przemysłowych skutkiem działań których, liczba dodatków do żywności z ok. 260 dozwolonych w RP przed wstąpieniem do UE wzrosła do ponad 330 wg aktów prawnych UE. Stosowanie dodatków do żywności ma przede wszystkim na celu przedłużenie okresu "shelf life" (przydatności do spożycia) np. przez dodatek dotychczas niedozwolonych w RP przeciwutleniaczy BHA (E 320) i BHT (E 321), bądź ułatwienie procesów technologicznych np. przez dodatek DMPS dimetylopolisiloksanu (E 900), substancji przeciwpianotwórczej, zapobiegającej m.in. pryskaniu tłuszczu przy smażeniu frytek.

Autor (1)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja monograficzna
Typ:
rozdział w książce - monografii autorskiej/podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Język:
angielski
Rok wydania:
2004
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 53 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi