Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I

Abstrakt

Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników, które wspomagają system odpornościowy, przyczyniają się do zapobiegania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy dolegliwości żołądkowych. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Laboratorium strony 61 - 63,
ISSN: 1643-7381
Język:
polski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Nosal N., Namieśnik J.: Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I// Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski. -., nr. 7-8 (2015), s.61-63
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 94 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi