The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts

Abstrakt

Abstract: The principal objective of this study was to determine the anti-staphylococcal potential of ethanol extracts of propolis (EEPs). A total of 20 samples of propolis collected from apiaries located in different regions of Poland were used in the study. The two-fold broth microdilution method revealed some important differences in the antimicrobial activity of investigated EEPs. Up to the concentration of 4096 µg/mL no activity was observed against Gram-negative bacteria (E. coli and P. aeruginosa). Staphylococci exhibited much higher susceptibility. The highest efficiency observed for EEP12 and EEP20 (MIC values ranged between 32 and 256 µg/mL). However, the achievement of bactericidal effect usually required higher concentrations. In the case of clinical isolates of S. aureus MBC values for EEP12 and EEP20 ranged from 512 to 1024 µg/mL. The HPLC analysis revealed that these two products contained a higher concentration of flavonoids (flavonols, flavones, and flavanones) compared to other investigated EEPs. In checkerboard test, a synergistic anti-staphylococcal effect was observed for the action of EEP20 in combination with amikacin, kanamycin, gentamycin, tetracycline, and fusidic acid (all these antibiotics inhibit protein synthesis). Moreover, the investigated EEPs effectively eradicated staphylococcal biofilm. The obtained results clearly confirm the high anti-staphylococcal potential of propolis harvested in Polish apiaries.

Cytowania

  • 3 4

    CrossRef

  • 3 5

    Web of Science

  • 4 3

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 40 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
MOLECULES nr 24,
ISSN: 1420-3049
Język:
angielski
Rok wydania:
2019
Opis bibliograficzny:
Grecka K., Kuś P., Okińczyc, P., Worobo R., Walkusz J., Szweda P.: The Anti-Staphylococcal Potential of Ethanolic Polish Propolis Extracts// MOLECULES -Vol. 24,iss. 9 (2019), s.1732-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/molecules24091732
Bibliografia: test
  1. Seleem, D.; Pardi, V.; Murata, R.M. Review of flavonoids: A diverse group of natural compounds with anti-Candida albicans activity in vitro. Arch. Oral Biol. 2017, 76, 76-83. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  2. Ngoc Thi Vu, B.; J Jafari, A.; Aardema, M.; Kieu Thi Tran, H.; Ngoc Thi Nguyen, D.; Tuyet Dao, T.; Vu Nguyen, T.; Khanh Tran, T.; Kim Thi Nguyen, C.; Fox, A.; et al. Population structure of colonizing and invasive Staphylococcus aureus strains in northern Vietnam. J. Med. Microbiol. 2016, 65, 298-305. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  3. Van Belkum, A.; Melles, D.C.; Nouwen, J.; van Leeuwen, W.B.; van Wamel, W.; Vos, M.C.; Wertheim, H.F.; Verbrugh, H.A. Co-evolutionary aspects of human colonisation and infection by Staphylococcus aureus. Infect. Genet. Evol. 2009, 9, 32-47. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  4. Nascimento, J.S.; Ceotto, H.; Nascimento, S.B.; Giambiagi-Demarval, M.; Santos, K.R.; Bastos, M.C. Bacteriocins as alternative agents for control of multiresistant staphylococcal strains. Lett. Appl. Microbiol. 2006, 42, 215-221. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  5. Okuda, K.; Zendo, T.; Sugimoto, S.; Iwase, T.; Tajima, A.; Yamada, S.; Sonomoto, K.; Mizunoe, Y. Effects of bacteriocins on methicillin-resistant Staphylococcus aureus biofilm. Antimicrob. Agents Chemother. 2013, 57, 5572-5579. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  6. Sulakvelidze, A.; Alavidze, Z.; Morris, J.G., Jr. Bacteriophage therapy. Antimicrob. Agents Chemother. 2001, 45, 649-659. [CrossRef] Molecules 2019, 24, 1732 otwiera się w nowej karcie
  7. Matsuzaki, S.; Yasuda, M.; Nishikawa, H.; Kuroda, M.; Ujihara, T.; Shuin, T.; Shen, Y.; Jin, Z.; Fujimoto, S.; Nasimuzzaman, M.D.; et al. Experimental protection of mice against lethal Staphylococcus aureus infection by novel bacteriophage phi MR11. J. Infect. Dis. 2003, 187, 613-624. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  8. Szweda, P.; Schielmann, M.; Kotlowski, R.; Gorczyca, G.; Zalewska, M.; Milewski, S. Peptidoglycan hydrolases-potential weapons against Staphylococcus aureus. Appl. Microbiol. Biotechnol. 2012, 96, 1157-1174. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  9. Kurek, A.; Grudniak, A.M.; Kraczkiewicz-Dowjat, A.; Wolska, K.I. New antibacterial therapeutics and strategies. Pol. J Microbiol. 2011, 60, 3-12. [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  10. Solórzano-Santos, F.; Miranda-Novales, M.G. Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Curr. Opin. Biotechnol. 2012, 23, 136-141. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  11. Szweda, P.; Kot, B. Bee products and essential oils as alternative agents for treatment of infections caused by S. aureus. In Frontiers in Staphylococcus aureus; Enany, S., Alexander, L.E.C., Eds.; IntechOpen: London, UK. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  12. Szweda, P.; Zalewska, M.; Pilch, J.; Kot, B.; Milewski, S. Essential oils as potential anti-staphylococcal agents. Acta Vet. Beograd. 2018, 68, 95-107. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  13. Kang, J.; Dietz, M.J.; Hughes, K.; Xing, M.; Li, B. Silver nanoparticles present high intracellular and extracellular killing against Staphylococcus aureus. J. Antimicrob. Chemother. 2019, dkz053. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  14. Betts, J.W.; Abdul Momin, H.F.; Phee, L.M.; Wareham, D.W. Comparative activity of tedizolid and glycopeptide combination therapies for the treatment of Staphylococcus aureus infections: An in vitro and in vivo evaluation against strains with reduced susceptibility to glycopeptides. J. Med. Microbiol. 2018, 67, 265-271. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  15. Leijtens, B.; Elbers, J.B.W.; Sturm, P.D.; Kullberg, B.J.; Schreurs, B.W. Clindamycin-rifampin combination therapy for staphylococcal periprosthetic joint infections: A retrospective observational study. BMC Infect. Dis. 2017, 17, 321. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  16. Fu, X.J.; Fang, Y.; Yao, M. Antimicrobial photodynamic therapy for methicillin-resistant Staphylococcus aureus infection. Biomed. Res. Int. 2013, 159157. otwiera się w nowej karcie
  17. Almeida, P.P.; Pereira, Í.S.; Rodrigues, K.B.; Leal, L.S.; Marques, A.S.; Rosa, L.P.; da Silva, F.C.; da Silva, R.A.A. Photodynamic therapy controls of Staphylococcus aureus intradermal infection in mice. Lasers Med. Sci. 2017, 32, 1337-1342. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  18. Giersing, B.K.; Dastgheyb, S.S.; Modjarrad, K.; Moorthy, V. Status of vaccine research and development of vaccines for Staphylococcus aureus. Vaccine 2016, 34, 2962-2966. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  19. Haghighat, S.; Siadat, S.D.; Sorkhabadi, S.M.R.; Sepahi, A.A.; Mahdavi, M. A novel recombinant vaccine candidate comprising PBP2a and autolysin against Methicillin Resistant Staphylococcus aureus confers protection in the experimental mice. Mol. Immunol. 2017, 91, 1-7. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  20. Chang, B.C.; Wang, S.J. The newly filed patent applications for vaccines against Staphylococcus aureus. Hum. Vaccin. Immunother. 2017, 13, 2637-2638. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  21. Szweda, P. Antimicrobial activity of honey. In Honey Analysis; IntechOpen: London, UK, 2017. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  22. Simone-Finstrom, M.; Spivak, M. Propolis and bee health: The natural history and significance of resin use by honey bees. Apidologie 2010, 41, 295-311. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  23. Silva-Carvalho, R.; Baltazar, F.; Almeida-Aguiar, C. Propolis: A complex natural product with a plethora of biological activities that can be explored for drug development. Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2015, 206439. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  24. Burdock, G.A. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis. Food Chem. Toxicol. 1998, 36, 347-363. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  25. Dobrowolski, J.W.; Vohora, S.B.; Sharma, K.; Shah, S.A.; Naqvi, S.A.H.; Dandiya, P.C. Antibacterial, antifungal, antiamoebic, antiinflammatory and antipyretic studies on propolis bee products. J. Ethnopharmacol. 1991, 35, 77-82. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  26. Marcucci, M.C. Propolis: Chemical composition, biological properties and therapeutic activity. Apidologie 1995, 26, 83-99. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  27. Odds, F.C. Synergy, antagonism, and what the chequerboard puts between them. J. Antimicrob. Chemother. 2003, 52, 1. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  28. Archer, N.K.; Mazaitis, M.J.; Costerton, J.W.; Leid, J.G.; Powers, M.E.; Shirtliff, M.E. Staphylococcus aureus biofilms: Properties, regulation and roles in human disease. Virulence 2011, 2, 445-459. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  29. Donlan, R.M.; Costerton, J.W. Biofilms: Survival mechanisms of clinically relevant microorganisms. Clin. Microbiol. Rev. 2002, 15, 167-193. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  30. Metlin Scripps Center for Metabolomics and Mass Spectrometry (Metlin). La Jolla, USA The Scripps Research Institute. Available online: https://metlin.scripps.edu/index.php (accessed on 28 August 2018). otwiera się w nowej karcie
  31. Isidorov, V.A.; Szczepaniak, L.; Bakier, S. Rapid gc/ms determination of botanical precursors of Eurasian propolis. Food Chem. 2014, 142, 101-106. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  32. Shi, H.; Yang, H.; Zhang, X.; Yu, L.L. Identification and quantification of phytochemical composition and anti-inflammatory and radical scavenging properties of methanolic extracts of chinese propolis. J. Agric. Food Chem. 2012, 60, 12403-12410. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  33. Pellati, F.; Orlandinia, G.; Pinetti, D.; Benvenutia, S. HPLC-DAD and HPLC-ESI-MS/MS methods for metabolite profiling of propolis extracts. J. Pharm. Biomed. Anal. 2011, 55, 934-948. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  34. Shi, H.; Yang, H.; Zhang, X.; Sheng, Y.; Huang, H.; Yu, L. Isolation and characterization of five glycerol esters from Wuhan propolis and their potential anti-inflammatory properties. J. Agric. Food Chem. 2012, 60, 10041-10047. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  35. Trudić, B.; Anđelković, B.; Orlović, S.; Tešević, V.; Pilipović, A.; Cvetković, M.; Stanković, J. HPLC/MS-TOF analysis of surface resins from three poplar clones grown in Serbia. South-East Eur. For. 2016, 7, 129-133. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  36. Wishart Research Group. HMDB: The Human Metabolome Database. University of Alberta, Edmonton, Canada, Wishart Lab. Available online: www.hmdb.ca (accessed on 30 August 2018). otwiera się w nowej karcie
  37. Ristivojević, P.; Trifković, J.; Gašić, U.; Andrić, F.; Nedić, N.; Tešić, Ž.; Milojković-Opsenica, D. Ultrahigh-performance liquid chromatography and mass spectrometry (UHPLC-LTQ/Orbitrap/MS/MS) study of phenolic profile of Serbian poplar type propolis. Phytochem. Anal. 2015, 26, 127-136. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  38. Popova, M.; Giannopoulou, E.; Skalicka-Woźniak, K.; Graikou, K.; Widelski, J.; Bankova, V.; Kalofonos, H.; Sivolapenko, G.; Gaweł-Bęben, K.; Antosiewicz, B.; et al. Characterization and biological evaluation of propolis from Poland. Molecules 2017, 22. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  39. Ristivojević, P.; Trifković, J.; Andrić, F.; Milojković-Opsenica, D. Poplar-type propolis: Chemical composition, botanical origin and biological activity. Nat. Prod. Commun. 2015, 11, 1869-1876. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  40. Lee, I.; Han, M.; Kim, D.; Yun, B. Phenylpropanoid acid esters from Korean propolis and their antioxidant activities. Bioorg. Med. Chem. Lett. 2014, 24, 3503-3505. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  41. Justesen, U. Negative atmospheric pressure chemical ionisation low-energy collision activation mass spectrometry for the characterisation of flavonoids in extracts of fresh herbs. J. Chromatogr. A 2000, 902, 369-379. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  42. Bertrams, J.; Müller, B.M.; Kunz, N.; Kammerer, D.R.; Stintzing, F.C. Phenolic compounds as marker compounds for botanical origin determination of German propolis samples based on TLC and TLC-MS.
  43. J. Appl. Bot. Food Qual. 2013, 86, 143-153. otwiera się w nowej karcie
  44. Greenaway, W.; Wollenweber, E.; Scaysbrook, T.; Whatley, F.R. Esters of caffeic acid with aliphatic alcohols in bud exudate of Populus nigra. Z. Naturforsch. C. 1988, 43, 795-798. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  45. Justen, U. Collision-induced fragmentation of deprotonated methoxylated flavonoids, obtained by electrospray ionization mass spectrometry. J. Mass Spectrom. 2001, 36, 169-178. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  46. Medana, C.; Carbone, F.; Aigotti, R.; Appendino, G.; Baiocchi, C. Selective analysis of phenolic compounds in propolis by HPLC-MS/MS. Phytochem. Anal. 2008, 19, 32-39. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  47. Gardana, C.; Scaglianti, M.; Pietta, P.; Simonetti, P. Analysis of the polyphenolic fraction of propolis from different sources by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Pharm. Biomed. Anal. 2007, 45, 390-399. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  48. Isidorov, V.A.; Brzozowska, M.; Czyżewska, U.; Glinka, L. Gas chromatographic investigation of phenylpropenoid glycerides from aspen (Populus tremula L.) buds. J. Chromatogr. A 2008, 1198-1199, 196-201. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  49. Greenaway, W.; Whatley, F.R. Bud exudate composition of Populus tremuloides. Can. J. Bot. 1991, 69, 2291-2295.
  50. Kečkeš, S.; Gašić, U.; Veličković, T.Ć.; Milojković-Opsenica, D.; Natić, M.; Tešić, Ž. The determination of phenolic profiles of Serbian unifloral honeys using ultra-high-performance liquid chromatography/high resolution accurate mass spectrometry. Food Chem. 2013, 138, 32-40. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  51. Szweda, P.; Gucwa, K.; Kurzyk, E.; Romanowska, E.; Dzierżanowska-Fangrat, K.; Zielińska Jurek, A.; Kuś, P.M.; Milewski, S. Essential oils, silver nanoparticles and propolis as alternative agents against fluconazole resistant Candida albicans, Candida glabrata and Candida krusei clinical isolates. Indian J. Microbiol. 2015, 55, 175-183. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  52. Gucwa, K.; Kusznierewicz, B.; Milewski, S.; Van Dijck, P.; Szweda, P. Antifungal activity and synergism with azoles of Polish propolis. Pathogens 2018, 7, 56. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  53. Regueira, M.S.; Neto Tintino, S.R.; da Silva, A.R.P.; Costa, M.D.S.; Boligon, A.A.; Matias, E.F.F.; de Queiroz Balbino, V.; Menezes, I.R.A.; Melo Coutinho, H.D. Seasonal variation of Brazilian red propolis: Antibacterial activity, synergistic effect and phytochemical screening. Food. Chem. Toxicol. 2017, 107, 572-580. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  54. Machado, B.A.; Silva, R.P.; Barreto Gde, A.; Costa, S.S.; Silva, D.F.; Brandão, H.N.; Rocha, J.L.; Dellagostin, O.A.; Henriques, J.A.; Umsza-Guez, M.A.; et al. Chemical composition and biological activity of extracts obtained by supercritical extraction and ethanolic extraction of brown, green and red propolis derived from different geographic regions in Brazil. PLoS ONE 2016, 11, e0145954. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  55. Devequi-Nunes, D.; Machado, B.A.S.; Barreto, G.A.; Rebouças Silva, J.; da Silva, D.F.; da Rocha, J.L.C.; Brandão, H.N.; Borges, V.M.; Umsza-Guez, M.A. Chemical characterization and biological activity of six different extracts of propolis through conventional methods and supercritical extraction. PLoS ONE 2018, 13, e0207676. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  56. Suleman, T.; van Vuuren, S.; Sandasi, M.; Viljoen, A.M. Antimicrobial activity and chemometric modelling of South African propolis. J. Appl. Microbiol. 2015, 119, 981-990. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  57. Velazquez, C.; Navarro, M.; Acosta, A.; Angulo, A.; Dominguez, Z.; Robles, R.; Robles-Zepeda, R.; Lugo, E.; Goycoolea, F.M.; Velazquez, E.F.; et al. Antibacterial and free-radical scavenging activities of Sonoran propolis. J. Appl. Microbiol. 2007, 103, 1747-1756. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  58. Jafarzadeh Kashi, T.S.; Kasra Kermanshahi, R.; Erfan, M.; Vahid Dastjerdi, E.; Rezaei, Y.; Tabatabaei, F.S. Evaluating the in-vitro antibacterial effect of Iranian propolis on oral microorganisms. Iran. J. Pharm. Res. 2011, 10, 363-368. [PubMed]
  59. Ristivojević, P.; Dimkić, I.; Trifković, J.; Berić, T.; Vovk, I.; Milojković-Opsenica, D.; Stanković, S. Antimicrobial activity of serbian propolis evaluated by means of MIC, HPTLC, bioautography and chemometrics. PLoS ONE 2016, 11, e0157097. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  60. Massaro, C.F.; Simpson, J.B.; Powell, D.; Brooks, P. Chemical composition and antimicrobial activity of honeybee (Apis mellifera ligustica) propolis from subtropical eastern Australia. Naturwissenschaften 2015, 102, 68. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  61. Al-Ani, I.; Zimmermann, S.; Reichling, J.; Wink, M. Antimicrobial activities of European propolis collected from various geographic origins alone and in combination with antibiotics. Medicines 2018, 5, E2. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  62. Wojtyczka, R.D.; Dziedzic, A.; Idzik, D.; Kępa, M.; Kubina, R.; Kabała-Dzik, A.; Smoleń-Dzirba, J.; Stojko, J.; Sajewicz, M.; Wąsik, T.J. Susceptibility of Staphylococcus aureus clinical isolates to propolis extract alone or in combination with antimicrobial drugs. Molecules 2013, 18, 9623-9640. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  63. Wojtyczka, R.D.; Kępa, M.; Idzik, D.; Kubina, R.; Kabała-Dzik, A.; Dziedzic, A.; Wąsik, T.J. In vitro antimicrobial activity of ethanolic extract of Polish propolis against biofilm forming Staphylococcus epidermidis Strains. Evid. Based. Complement. Alternat. Med. 2013, 2013, 590703. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  64. Scheller, S.; Dworniczak, S.; Waldemar-Klimmek, K.; Rajca, M.; Tomczyk, A.; Shani, J. Synergism between ethanolic extract of propolis (EEP) and anti-tuberculosis drugs on growth of mycobacteria. Zeitschrift für Naturforschung C 1999, 54, 549-553. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  65. Woo, S.S.; Hong, I.P.; Han, S.M. Extraction properties with of propolis with ethanol concentration. J. Apicul. 2015, 30, 211-216. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  66. Bryan, J.; Redden, P.; Traba, C. The mechanism of action of Russian propolis ethanol extracts against two antibiotic-resistant biofilm-forming bacteria. Lett. Appl. Microbiol. 2016, 62, 192-198. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  67. Akca, A.E.; Akca, G.; Topçu, F.T.; Macit, E.; Pikdöken, L.; Özgen, I.Ş. The comparative evaluation of the antimicrobial effect of propolis with chlorhexidine against oral pathogens: An in vitro study. Biomed. Res. Int. 2016, 2016, 3627463. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  68. de Oliveira Dembogurski, D.S.; Silva Trentin, D.; Boaretto, A.G.; Rigo, G.V.; da Silva, R.C.; Tasca, T.; Macedo, A.J.; Carollo, C.A.; Silva, D.B. Brown propolis-metabolomic innovative approach to determine compounds capable of killing Staphylococcus aureus biofilm and Trichomonas vaginalis. Food. Res. Int. 2018, 111, 661-673. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  69. Ambi, A.; Bryan, J.; Borbon, K.; Centeno, D.; Liu, T.; Chen, T.P.; Cattabiani, T.; Traba, C. Are Russian propolis ethanol extracts the future for the prevention of medical and biomedical implant contaminations? Phytomedicine 2017, 30, 50-58. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  70. Pepeljnjak, S.; Kosalec, I. Galangin expresses bactericidal activity against multiple-resistant bacteria: MRSA, Enterococcus spp. and Pseudomonas aeruginosa. FEMS Microbiol. Lett. 2004, 240, 111-116. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  71. Fernandes Júnior, A.; Balestrin, E.C.; Betoni, J.E.; Orsi Rde, O.; da Cunha Mde, L.; Montelli, A.C. Propolis: Anti-Staphylococcus aureus activity and synergism with antimicrobial drugs. Mem. Inst. Oswaldo. Cruz. 2005, 100, 563-566. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  72. Onlen, Y.; Duran, N.; Atik, E.; Savas, L.; Altug, E.; Yakan, S.; Aslantas, O. Antibacterial activity of propolis against MRSA and synergism with topical mupirocin. J. Altern. Complement. Med. 2007, 13, 713-718. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  73. Krol, W.; Scheller, S.; Shani, J.; Pietsz, G.; Czuba, Z. Synergistic effect of ethanolic extract of propolis and antibiotics on the growth of Staphylococcus aureus. Arzneimittelforschung 1993, 43, 607-609. [PubMed]
  74. Eliopoulos, G.M.; Moellering, R.C., Jr. Antimicrobial combinations. In Antibiotics in Laboratory MedicineLorian, 4th ed.; Lorian, V., Ed.; Wolters Kluwer|Williams & Wilkins Co.: Philadelphia, PA, USA, 1996; pp. 330-396. otwiera się w nowej karcie
  75. Dimkić, I.; Ristivojević, P.; Janakiev, T.; Berić, T.; Trifković, J.; Milojković-Opsenica, D.; Stanković, S. Phenolic profiles and antimicrobial activity of various plant resins as potential botanical sources of Serbian propolis. Ind. Crop. Prod. 2016, 94, 856-871. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  76. Park, Y.K.; Alencar, S.M.; Aguiar, C.L. Botanical origin and chemical composition of Brazilian propolis. J. Agric. Food. Chem. 2002, 50, 2502-2506. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  77. Isidorov, V.A.; Bakier, S.; Pirożnikow, E.; Zambrzycka, M.; Swiecicka, I. Selective behaviour of honeybees in acquiring European propolis plant precursors. J. Chem. Ecol. 2016, 42, 475-485. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  78. Okińczyc, P.; Szumny, A.; Szperlik, J.; Kulma, A.; Franiczek, R.;Żbikowska, B.; Krzyżanowska, B.; Sroka, Z. Profile of polyphenolic and essential oil composition of Polish propolis, black poplar and aspens buds. Molecules 2018, 23, E1262. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  79. Ristivojević, P.; Dimkić, I.; Guzelmeric, E.; Trifković, J.; Knežević, M.; Berić, T.; Yesilada, E.; Milojković-Opsenica, D.; Stanković, S. Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities. LWTFood Sci. Technol. 2018, 95, 367-379. otwiera się w nowej karcie
  80. A Kuś, P.M.; Jerković, I.; Jakovljević, M.; Jokić, S. Extraction of bioactive phenolics from black poplar (Populus nigra L.) buds by supercritical CO 2 and its optimization by response surface methodology. J. Pharm. Biomed. Anal. 2018, 152, 128-136. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  81. B Kuś, P.M.; Okińczyc, P.; Jakovljević, M.; Jokić, S.; Jerković, I. Development of supercritical CO 2 extraction of bioactive phytochemicals from black poplar (Populus nigra L.) buds followed by GC-MS and UHPLC-DAD-QqTOF-MS. J. Pharm. Biomed. Anal. 2018, 158, 15-27. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  82. Kuś, P.; Congiu, F.; Teper, D.; Sroka, Z.; Jerkovi, C.I.; Tuberoso, C.I.G. Antioxidant activity, color characteristics, total phenol content and general HPLC fingerprints of six Polish unifloral honey types. LWT Food Sci. Technol. 2013, 55, 124-130. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  83. CLSI. Performance Standards for Antimicrobial Susceptibility Testing; Seventeenth Informational Supplement; CLSI document M100-S17; otwiera się w nowej karcie
  84. Grecka, K.; Kuś, P.M.; Worobo, R.W.; Szweda, P. Study of the anti-staphylococcal potential of honeys produced in Northern Poland. Molecules 2018, 23, E260. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  85. Kairo, S.K.; Bedwell, J.; Tyler, P.C.; Carter, A.; Corbel, M.J. Development of a tetrazolium salt assay for rapid determination of viability of BCG vaccines. Vaccine 1999, 17, 2423-2428. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  86. Walencka, E.; Sadowska, B.; Rozalska, S.; Hryniewicz, W.; Rozalska, B. Lysostaphin as a potential therapeutic agent for staphylococcal biofilm eradication. Pol. J. Microbiol. 2005, 54, 191-200. otwiera się w nowej karcie
  87. Sample Availability: Samples of the compounds are not available from the authors. © 2019 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). otwiera się w nowej karcie
Źródła finansowania:
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 113 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi