The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing

Abstrakt

Kapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki z kapusty powodowały wzrost aktywności GST oraz stymulowały enzymy naprawcze DNA. Soki z kapusty zapobiegały również uszkodzeniom DNA w komórkach HT29 spowodowanych działaniem H2O2.

Cytowania

  • 1 7

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 7

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 120 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (2010 Wiley Periodicals, Inc.)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY nr 34, strony 262 - 285,
ISSN: 0145-8884
Język:
angielski
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 34, nr. 1 (2010), s.262-285
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
Bibliografia: test
  1. AVISHAI, N., RBINOWITZ, C. and RINKEVEICH, B. 2003. Use of the comet assay for studying environmental genotoxicity. Environ. Mol. Mutagen. 42, 155-165. otwiera się w nowej karcie
  2. BARILLARI, J., CANISTRO, D., PAOLINI, M., FERRONI, F., PEDULLI, G.F., IORI, R. and VALGIMIGLI, L. 2005. Direct antioxidant activity of purified glucoerucin, the dietary secondary metabolite contained in rocket (Eruca sativia Mill) seeds and sprouts. J. Agric. Food Chem. 53, 2475- 2482. otwiera się w nowej karcie
  3. BARTOSZEK, A., FORC, A. and GRZESKOWIAK, J. 2002. Atioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central Europe -Short Report. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11, 67-70. otwiera się w nowej karcie
  4. CAVIN, A., HOSTETTMANN, K., DYATMYKO, W. and POTTERAT, O. 1998. Antioxidant and lipophilic constituents of Tinospora crispus. Planta Med. 64, 393-396. otwiera się w nowej karcie
  5. COLLINS, A.R., HARRINGTON, V., DREW, J. and MELVIN, R. 2003. Nutritional modulation of DNA repair in human intervention study. Car- cinogenesis 24, 511-515. otwiera się w nowej karcie
  6. EBERHARDT, M.V. and JEFFERY, E.H. 2006. When dietary antioxidants pertrub the thiol redox. J. Sci. Food Agric. 86, 1996-1998. otwiera się w nowej karcie
  7. FAHEY, J.W. and TALALAY, P. 1999. Antioxidant functions of sulforaphane: A potent inducer of phase II detoxication enzymes. Food Chem. Toxicol. 37, 973-979. otwiera się w nowej karcie
  8. FERRARI, C.K.B. and TORRES, E.A.F.S. 2003. Biochemical pharmacology of functional foods and prevention of chronic diseases of aging. Biomed. Pharmacother. 57, 251-260. otwiera się w nowej karcie
  9. FINLEY, J.W. 2005. Proposed criteria for assessing the efficacy of cancer reduction by plant foods enriched in carotenoids, glucosinolates, polyphenols and selenocompounds. Ann. Bot. 95, 1075-1096. otwiera się w nowej karcie
  10. GALVEZ, M., MARTIN-CORDERO, C., HOUGHTON, P. and AYUSO, M.J. 2005. Antioxidant activity of methanol extracts obtained from plantago species. J. Agric. Food Chem. 53, 1927-1933. otwiera się w nowej karcie
  11. HABIG, W.H., PABST, M.J. and JAKOBY, W.B. 1974. The first enzymatic step in mercapturic acid formation. J. Biol. Chem. 249, 7130-7139.
  12. HERTOG, M.G.L., HOLLMAN, P.C.H. and KATAN, M.B. 1992. Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of 28 vegetables and 9 fruits com- monly consumed in The Netherlands. J. Agric. Food Chem. 40, 2379- 2383. otwiera się w nowej karcie
  13. HISSIN, P.J. and HILF, R. 1976. A fluorometric method for determination of oxidized and reduced glutathione in tissues. Anal. Biochem. 74, 214- 226. otwiera się w nowej karcie
  14. HUANG, D., OU, B. and PRIOR, R.L. 2005. The chemistry behind antioxi- dant capacity assays. J. Agric. Food Chem. 53, 1841-1856. otwiera się w nowej karcie
  15. HUSSAIN, S.P., HOFSETH, L.J. and HARRIS, C.C. 2003. Radical causes of cancer. Nat. Rev. Cancer 3, 276-285. otwiera się w nowej karcie
  16. IARC Handbooks of Cancer Prevention. 2004. Cruciferous Vegetables, Isothiocyanates and Indoles, Vol. 9, IARC Press, Lyon. otwiera się w nowej karcie
  17. KASSIE, F., PARZEFALL, W., MUSK, S., JOHNSON, I., LAMPRECHT, G., SONTAG, G. and KNASMULLER, S. 1996. Genotoxic effects of crude juices from Brassica vegetables and juices and extracts from phytophar- maceutical preparations and spices of cruciferous plants origin in bacte- rial and mammalian cells. Chem. Biol. Interact. 102, 1-16. otwiera się w nowej karcie
  18. KUSZNIEREWICZ, B., BARTOSZEK, A., WOLSKA, L., DRZEWIECKI, J., GORINSTEIN, S. and NAMIESNIK, J. 2008. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var.capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activi- ties and proteins. J. Food Sci. Technol. 41, 1-9. otwiera się w nowej karcie
  19. LOO, G. 2003. Redox-sensitive mechanisms of phytochemical-mediated inhibition of cancer cell proliferation (Review). J. Nutr. Biochem. 14, 64-73. otwiera się w nowej karcie
  20. MAS, S., CRESCENDI, A., GASSO, P., DEULOFEU, R., MOLINA, R., BALLESTA, A., KENSLER, T.W. and LAFUENTE, A. 2007. Induction of apoptosis in HT-29 cells by extracts from isothiocyanates-rich varieties of Brassica oleracea. Nutr. Cancer 58, 107-114. otwiera się w nowej karcie
  21. MENON, S.G. and GOSWAMI, P.C. 2007. A redox cycle within the cell cycle: Ring in the old with the new. Oncogene 26, 1101-1109. otwiera się w nowej karcie
  22. MOSKOVITZ, J., YIM, M.B. and CHOCK, P.B. 2002. Free radicals and disease. Arch. Biochem. Biophys. 397, 354-359. otwiera się w nowej karcie
  23. PAPPA, G., LICHTENBERG, M., IORI, R., BARILLARI, J., BARTSCH, H. and GERHAUSER, C. 2006. Comparison of growth inhibition profiles and mechanisms of apoptosis in human colon cancer cell lines by isothio- cyanates and indoles from Brassicaceae. Mutat. Res. 599, 76-87. otwiera się w nowej karcie
  24. PELLEGRINI, N., SERAFINI, M., COLOMBI, B., DEL RIO, D., SALVA- TORE, S., BIANCHI, M. and BRIGHENTI, F. 2003. Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays. J. Nutr. 133, 2812-2819. otwiera się w nowej karcie
  25. PODSEDEK, A. 2007. Natural antioxidants and antioxidant capacity of Bras- sica vegetables: A review. J. Food Sci. Technol. 40, 1-11. otwiera się w nowej karcie
  26. POOL-ZOBEL, B., VEERIAH, S. and BOHMER, F.D. 2005. Modulation of xenobiotic metabolising enzymes by anticarcinogens-focus on gluthathione S-transferases and their role as targets of dietary chemopre- vention in colorectal carcinogenesis. Mutat. Res. 591, 74-92. otwiera się w nowej karcie
  27. POPOV, I. and LEWIN, G. 1999. Oxidants and antioxidants Part B- antioxidative homeostasis: Characterization by means of chemilumines- cent technique. Methods Enzymol. 300, 437-456. otwiera się w nowej karcie
  28. SEIFRIED, H.E., ANDERSON, D.E., FISHER, E.I. and MILNER, J.A. 2007. A review of the interaction among dietary antioxidants and reactive oxygen species. J. Nutr. Biochem. 18, 567-579. otwiera się w nowej karcie
  29. SOHAL, R.S., MOCKETT, R.J. and ORR, W.C. 2002. Mechanisms of aging: an appraisal of the oxidative stress hypothesis. Free Radic. Biol. Med. 33, 575-586. otwiera się w nowej karcie
  30. STEINKELLNER, H., RABOT, S., FREYWALD, C., NOBIS, E., SCHARF, G., CHABICOVSKY, M., KNASMULLER, S. and KASSIE, F. 2001. Effects of cruciferous vegetables and their constituents on drug metabo- lizing enzymes involved in the bioactivation of DNA-reactive dietary carcinogens. Mutat. Res. 480, 285-297. otwiera się w nowej karcie
  31. THOMPSON, H.J., HEIMENDINGER, J., GILLETTE, C., SEDLACEK, S.M., HAEGELE, A., O'NEILL, C. and WOLFE, P. 2005. In vivo inves- tigation of changes in biomarkers of oxidative stress induced by plant food rich diets. J. Agric. Food. Chem. 53, 6126-6132. otwiera się w nowej karcie
  32. TYNEK, M., SZUKALSKA, E. and BARTOSZEK, A. 2008. Influence of cabbage juices on oxidative and thermooxidative changes of edible fats. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 110, 1142-1149. otwiera się w nowej karcie
  33. VALKO, M.M.I., MAZUR, M., RHODES, C.J. and TELSER, J. 2004. Role of oxygen radicals in DNA damage and cancer incidence. Mol. Cell. Biochem. 266, 37-56. otwiera się w nowej karcie
  34. WU, X., BEECHER, G.R., HOLDEN, J.M., HAYTOWITZ, D.B., GEB- HARDT, S.E. and PRIOR, R.L. 2004. Lipophilic and hydrophilic anti- oxidant capacities of common foods in the United States. J. Agric. Food Chem. 52, 4026-4037. otwiera się w nowej karcie
  35. YEN, G.C. and DUH, P.D. 1994. Scavenging effect of methanolic extracts of peanut hulls on free-radical and active-oxygen species. J. Agric. Food Chem. 42, 629-632. otwiera się w nowej karcie
  36. ZHANG, Y. and CALLAWAY, E.C. 2002. High cellular accumulation of sulphoraphane, a dietary anticarcinogen, is followed by rapid transporter- mediated export as a glutathione conjugate. Biochem. J. 364, 301-307. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 142 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi