The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing
Abstrakt
Kapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki z kapusty powodowały wzrost aktywności GST oraz stymulowały enzymy naprawcze DNA. Soki z kapusty zapobiegały również uszkodzeniom DNA w komórkach HT29 spowodowanych działaniem H2O2.
Cytowania
-
1 7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 7
Scopus
Autorzy (7)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2010 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
nr 34,
strony 262 - 285,
ISSN: 0145-8884 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., Bartoszek-Pączkowska A.: The antioxidative properties of white cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 34, nr. 1 (2010), s.262-285
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
- Bibliografia: test
-
- AVISHAI, N., RBINOWITZ, C. and RINKEVEICH, B. 2003. Use of the comet assay for studying environmental genotoxicity. Environ. Mol. Mutagen. 42, 155-165. otwiera się w nowej karcie
- BARILLARI, J., CANISTRO, D., PAOLINI, M., FERRONI, F., PEDULLI, G.F., IORI, R. and VALGIMIGLI, L. 2005. Direct antioxidant activity of purified glucoerucin, the dietary secondary metabolite contained in rocket (Eruca sativia Mill) seeds and sprouts. J. Agric. Food Chem. 53, 2475- 2482. otwiera się w nowej karcie
- BARTOSZEK, A., FORC, A. and GRZESKOWIAK, J. 2002. Atioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in Central Europe -Short Report. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11, 67-70. otwiera się w nowej karcie
- CAVIN, A., HOSTETTMANN, K., DYATMYKO, W. and POTTERAT, O. 1998. Antioxidant and lipophilic constituents of Tinospora crispus. Planta Med. 64, 393-396. otwiera się w nowej karcie
- COLLINS, A.R., HARRINGTON, V., DREW, J. and MELVIN, R. 2003. Nutritional modulation of DNA repair in human intervention study. Car- cinogenesis 24, 511-515. otwiera się w nowej karcie
- EBERHARDT, M.V. and JEFFERY, E.H. 2006. When dietary antioxidants pertrub the thiol redox. J. Sci. Food Agric. 86, 1996-1998. otwiera się w nowej karcie
- FAHEY, J.W. and TALALAY, P. 1999. Antioxidant functions of sulforaphane: A potent inducer of phase II detoxication enzymes. Food Chem. Toxicol. 37, 973-979. otwiera się w nowej karcie
- FERRARI, C.K.B. and TORRES, E.A.F.S. 2003. Biochemical pharmacology of functional foods and prevention of chronic diseases of aging. Biomed. Pharmacother. 57, 251-260. otwiera się w nowej karcie
- FINLEY, J.W. 2005. Proposed criteria for assessing the efficacy of cancer reduction by plant foods enriched in carotenoids, glucosinolates, polyphenols and selenocompounds. Ann. Bot. 95, 1075-1096. otwiera się w nowej karcie
- GALVEZ, M., MARTIN-CORDERO, C., HOUGHTON, P. and AYUSO, M.J. 2005. Antioxidant activity of methanol extracts obtained from plantago species. J. Agric. Food Chem. 53, 1927-1933. otwiera się w nowej karcie
- HABIG, W.H., PABST, M.J. and JAKOBY, W.B. 1974. The first enzymatic step in mercapturic acid formation. J. Biol. Chem. 249, 7130-7139.
- HERTOG, M.G.L., HOLLMAN, P.C.H. and KATAN, M.B. 1992. Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of 28 vegetables and 9 fruits com- monly consumed in The Netherlands. J. Agric. Food Chem. 40, 2379- 2383. otwiera się w nowej karcie
- HISSIN, P.J. and HILF, R. 1976. A fluorometric method for determination of oxidized and reduced glutathione in tissues. Anal. Biochem. 74, 214- 226. otwiera się w nowej karcie
- HUANG, D., OU, B. and PRIOR, R.L. 2005. The chemistry behind antioxi- dant capacity assays. J. Agric. Food Chem. 53, 1841-1856. otwiera się w nowej karcie
- HUSSAIN, S.P., HOFSETH, L.J. and HARRIS, C.C. 2003. Radical causes of cancer. Nat. Rev. Cancer 3, 276-285. otwiera się w nowej karcie
- IARC Handbooks of Cancer Prevention. 2004. Cruciferous Vegetables, Isothiocyanates and Indoles, Vol. 9, IARC Press, Lyon. otwiera się w nowej karcie
- KASSIE, F., PARZEFALL, W., MUSK, S., JOHNSON, I., LAMPRECHT, G., SONTAG, G. and KNASMULLER, S. 1996. Genotoxic effects of crude juices from Brassica vegetables and juices and extracts from phytophar- maceutical preparations and spices of cruciferous plants origin in bacte- rial and mammalian cells. Chem. Biol. Interact. 102, 1-16. otwiera się w nowej karcie
- KUSZNIEREWICZ, B., BARTOSZEK, A., WOLSKA, L., DRZEWIECKI, J., GORINSTEIN, S. and NAMIESNIK, J. 2008. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var.capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activi- ties and proteins. J. Food Sci. Technol. 41, 1-9. otwiera się w nowej karcie
- LOO, G. 2003. Redox-sensitive mechanisms of phytochemical-mediated inhibition of cancer cell proliferation (Review). J. Nutr. Biochem. 14, 64-73. otwiera się w nowej karcie
- MAS, S., CRESCENDI, A., GASSO, P., DEULOFEU, R., MOLINA, R., BALLESTA, A., KENSLER, T.W. and LAFUENTE, A. 2007. Induction of apoptosis in HT-29 cells by extracts from isothiocyanates-rich varieties of Brassica oleracea. Nutr. Cancer 58, 107-114. otwiera się w nowej karcie
- MENON, S.G. and GOSWAMI, P.C. 2007. A redox cycle within the cell cycle: Ring in the old with the new. Oncogene 26, 1101-1109. otwiera się w nowej karcie
- MOSKOVITZ, J., YIM, M.B. and CHOCK, P.B. 2002. Free radicals and disease. Arch. Biochem. Biophys. 397, 354-359. otwiera się w nowej karcie
- PAPPA, G., LICHTENBERG, M., IORI, R., BARILLARI, J., BARTSCH, H. and GERHAUSER, C. 2006. Comparison of growth inhibition profiles and mechanisms of apoptosis in human colon cancer cell lines by isothio- cyanates and indoles from Brassicaceae. Mutat. Res. 599, 76-87. otwiera się w nowej karcie
- PELLEGRINI, N., SERAFINI, M., COLOMBI, B., DEL RIO, D., SALVA- TORE, S., BIANCHI, M. and BRIGHENTI, F. 2003. Total antioxidant capacity of plant foods, beverages and oils consumed in Italy assessed by three different in vitro assays. J. Nutr. 133, 2812-2819. otwiera się w nowej karcie
- PODSEDEK, A. 2007. Natural antioxidants and antioxidant capacity of Bras- sica vegetables: A review. J. Food Sci. Technol. 40, 1-11. otwiera się w nowej karcie
- POOL-ZOBEL, B., VEERIAH, S. and BOHMER, F.D. 2005. Modulation of xenobiotic metabolising enzymes by anticarcinogens-focus on gluthathione S-transferases and their role as targets of dietary chemopre- vention in colorectal carcinogenesis. Mutat. Res. 591, 74-92. otwiera się w nowej karcie
- POPOV, I. and LEWIN, G. 1999. Oxidants and antioxidants Part B- antioxidative homeostasis: Characterization by means of chemilumines- cent technique. Methods Enzymol. 300, 437-456. otwiera się w nowej karcie
- SEIFRIED, H.E., ANDERSON, D.E., FISHER, E.I. and MILNER, J.A. 2007. A review of the interaction among dietary antioxidants and reactive oxygen species. J. Nutr. Biochem. 18, 567-579. otwiera się w nowej karcie
- SOHAL, R.S., MOCKETT, R.J. and ORR, W.C. 2002. Mechanisms of aging: an appraisal of the oxidative stress hypothesis. Free Radic. Biol. Med. 33, 575-586. otwiera się w nowej karcie
- STEINKELLNER, H., RABOT, S., FREYWALD, C., NOBIS, E., SCHARF, G., CHABICOVSKY, M., KNASMULLER, S. and KASSIE, F. 2001. Effects of cruciferous vegetables and their constituents on drug metabo- lizing enzymes involved in the bioactivation of DNA-reactive dietary carcinogens. Mutat. Res. 480, 285-297. otwiera się w nowej karcie
- THOMPSON, H.J., HEIMENDINGER, J., GILLETTE, C., SEDLACEK, S.M., HAEGELE, A., O'NEILL, C. and WOLFE, P. 2005. In vivo inves- tigation of changes in biomarkers of oxidative stress induced by plant food rich diets. J. Agric. Food. Chem. 53, 6126-6132. otwiera się w nowej karcie
- TYNEK, M., SZUKALSKA, E. and BARTOSZEK, A. 2008. Influence of cabbage juices on oxidative and thermooxidative changes of edible fats. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 110, 1142-1149. otwiera się w nowej karcie
- VALKO, M.M.I., MAZUR, M., RHODES, C.J. and TELSER, J. 2004. Role of oxygen radicals in DNA damage and cancer incidence. Mol. Cell. Biochem. 266, 37-56. otwiera się w nowej karcie
- WU, X., BEECHER, G.R., HOLDEN, J.M., HAYTOWITZ, D.B., GEB- HARDT, S.E. and PRIOR, R.L. 2004. Lipophilic and hydrophilic anti- oxidant capacities of common foods in the United States. J. Agric. Food Chem. 52, 4026-4037. otwiera się w nowej karcie
- YEN, G.C. and DUH, P.D. 1994. Scavenging effect of methanolic extracts of peanut hulls on free-radical and active-oxygen species. J. Agric. Food Chem. 42, 629-632. otwiera się w nowej karcie
- ZHANG, Y. and CALLAWAY, E.C. 2002. High cellular accumulation of sulphoraphane, a dietary anticarcinogen, is followed by rapid transporter- mediated export as a glutathione conjugate. Biochem. J. 364, 301-307. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 142 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Antimutagenic activity of white cabbage, raw and processed, juices towards food mutagens MeIQx and PhIP.
- A. Borowska,
- P. Klajn,
- D. Mielżyńska
- + 2 autorów
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów