The application of single drop extraction technique for chromatographic determination of solvent residues in edible oils and pharmaceutical products
Abstrakt
W pracy przedstawiono zalety i wady techniki ekstrakcji do pojedynczej kropli, będącą prostą i tanią alternatywą dla mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej. Ponadto opisano dwie analityczne procedury do chromatograficznego oznaczania wybranych rozpuszczalników organicznych (heksanu, benzenu, toluenu oraz trichlorometanu, 1,1,1-trichloroetanu, tetrachlorometanu, trichloroetylenu, tetrachloroetenu)w olejach jadalnych i próbkach farmaceutycznych. Przedstawiono również optymalizację procedury, wartości parametrów walidacyjnych oraz oznaczenie wybranych związków w uzyskanych próbkach rzeczywistych.
Cytowania
-
1 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
CHROMATOGRAPHIA
nr 64,
strony 191 - 197,
ISSN: 0009-5893 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Michulec M., Wardencki W.: The application of single drop extraction technique for chromatographic determination of solvent residues in edible oils and pharmaceutical products// CHROMATOGRAPHIA. -Vol. 64., nr. nr 3/4 (2006), s.191-197
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1365/s10337-006-0009-5
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 116 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Techniques of preparing plant material for chromatographic separation and analysis
- G. Romanik,
- E. Gilgenast-Krasińska,
- A. Przyjazny
- + 1 autorów