Abstrakt
Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH
nr 51,
strony 1365 - 1381,
ISSN: 1613-4125 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2007
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Jastrzebski Z., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Trakhtenberg S.: The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data// MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH. -Vol. 51., (2007), s.1365-1381
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 93 razy