The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data

Abstrakt

Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH nr 51, strony 1365 - 1381,
ISSN: 1613-4125
Język:
angielski
Rok wydania:
2007
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Jastrzebski Z., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Trakhtenberg S.: The atherosclerotic heart disease and protecting properties of garlic: contemporary data// MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH. -Vol. 51., (2007), s.1365-1381
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 93 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi