The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
Abstrakt
Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Opublikowano w:
-
Acta Biochimica Polonica
nr 56,
ISSN: 0001-527X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Szaefer H., Licznerska B., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. nr 3 Suppl. (2009),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 134 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 autorów
2009