The hydration of selected biologically relevant molecules – the temperature effect on apparent molar volume and compression
Abstrakt
The densities and sound velocities at T = (288.15, 293.15, 298.15, 303.15 and 308.15) K were measured for aqueous solutions of glycine, trimethylamine-N-oxide, taurine and N-methylacetamide. From these data, the apparent molar volumes, V the apparent molar isentropic compressions, KS,, and the Passynski hydration numbers of solutes were determined. The concentration dependencies of the calculated quantities, their limiting values and temperature characteristics are discussed in terms of solute-solvent and solute-solute interactions. The obtained data clearly show strong hydration of the molecules of glycine, trimethylamine-N-oxide and taurine. Opposite effect, i.e. weak interactions with water molecules, is found for N-methylacetamide.
Cytowania
-
1 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 2
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS
nr 274,
strony 345 - 352,
ISSN: 0167-7322 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Kaczkowska E., Wawer J., Tyczyńska, M., Jóźwiak, M., Krakowiak J.: The hydration of selected biologically relevant molecules – the temperature effect on apparent molar volume and compression// JOURNAL OF MOLECULAR LIQUIDS. -Vol. 274, (2019), s.345-352
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.molliq.2018.10.155
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 166 razy