The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine

Abstrakt

The effect of cold plasma (CP) on phenolic compound (PC) and biogenic amine (BA) contents of red wine was investigated for the first time. The influence of CP was compared with the effects of a wine preservation using potassium metabisulfite and a combined method. The PC profile was determined by UPLC-PDA-MS/MS while BAs using DLLME-GC–MS. Chemometric analysis also was used. The content of PCs was 3.1% higher in the sample preserved by CP treatment (5 min, helium/nitrogen) compared to a sample preserved by the addition of potassium metabisulfite (100 mg/L). On a positive note, CP treatment reduced the concentration of BAs in the wine samples. The lowest BA contents were recorded after 10 min of cold plasma (helium/oxygen) treatment with the addition of potassium metabisulfite (1120.85 μg/L). The results may promote interest in CP as a potential alternative method for the preservation of wine and other alcoholic beverages

Cytowania

  • 4

    CrossRef

  • 2

    Web of Science

  • 5

    Scopus

Autorzy (8)

  • Zdjęcie użytkownika  Iwona Niedźwiedź

    Iwona Niedźwiedź

    • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zdjęcie użytkownika  Ireneusz Kapusta

    Ireneusz Kapusta

    • Uniwersytet w Rzeszowie
  • Zdjęcie użytkownika prof. dr hab. inż. Vasil Simeonov

    Vasil Simeonov prof. dr hab. inż.

    • Uniwersytet w Sofii
  • Zdjęcie użytkownika  Anna Stój

    Anna Stój

    • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zdjęcie użytkownika  Adam Waśko

    Adam Waśko

    • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zdjęcie użytkownika  Joanna Pawłat

    Joanna Pawłat

    • Politechnika Lubelska
  • Zdjęcie użytkownika  Magdalena Polak-Berecka

    Magdalena Polak-Berecka

    • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 381,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2022
Opis bibliograficzny:
Niedźwiedź I., Płotka-Wasylka J., Kapusta I., Simeonov V., Stój A., Waśko A., Pawłat J., Polak-Berecka M.: The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine// FOOD CHEMISTRY -Vol. 381, (2022), s.132257-
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2022.132257
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 57 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi